fredag 13 februari 2015

Kejsarkronan som skulle rädda dagliljorna.

Hösten 2013 planterade jag orange och gula kejsarkronor samt kirigislök bland dagliljorna för att avskräcka rådjuren från att kalasa på dem. Jag skrev ett blogginlägg om detta under rubriken ”picknick” i januari 2014.


Ja, hur gick det då?
Jodå, den gula kejsarkronan kom upp o blommade så fint, den orange såg jag aldrig röken av. Kirigislöken kom upp den med och blommade, dock inte lika fint. Dagliljorna kom också upp o rådjuren toppade dem rejält som vanligt. Det fanns nämligen en hake med det hela. Dagliljornas första späda goda blad tittade upp långt innan kejsarkronan o kirigislöken behagade visa sig, vilken miss. Är man amatör så är man, suck.Jag har i alla fall två år i rad lyckats föda upp en rådjursget med tre kid i min trädgård. Där ser man hur nyttigt det är med dagliljor. Dessutom är ju den gula kejsarkronan väldigt vacker.


Inlägg av Monica W
4 kommentarer :

 1. Kineserna tycker också om dagliljor men jag tror det är knopparna som de tycker bäst om. Du får ta fram geväret ;-))
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Dessa eviga plågoandar i trädgården, visst är de söta men när de krafsar bort snön o samtidigt krafsar stora hål i rabatterna för att äta dagliljornas små spirande gröna skott i ALLA rabatter och på nästan alla dagliljor tycker man inte det är så söta längre:( Trist att inte kjejsarkronorna o kirgislöken hjölpte :( Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Jag måste haft en otrolig tur med rådjur; Vi har nämligen massor här på Gotland (sen några idiotiska jägare fraktade över dom), men dom går aldrig in på vår för hunden inhägnade "innertomt". Däremot så ser man ofta spår efter dom både i "förträdgården" och i blivande "parken".
  När jag bodde mittemot Stockholmsmässan i Älvsjö däremot, då hoppade dom ogenerat in över den höga taggiga häcken när jag och hunden gick ut genom grinden ett par meter från dom. Här verkar dom betydligt skyggare.....
  Susie på Stjärnarve...

  SvaraRadera
 4. Usch och fy! Men kejsarkronorna var fina, de har jag aldrig lyckats med!

  SvaraRadera