lördag 11 oktober 2014

Nerklippning av skägglösa irisar.

"Nu har jag börjat klippa mina skägglösa irisar. 

Jag klipper de alltid på hösten av flera olika skäl. Dels för att slippa för stora sorkangrepp dels för att bladmassan blir otrolig och gör att det är svårt när irisen kommer med sina nya blad till våren. Det är så lätt att klippa av de nya bladen. Dessutom är det ett måste om jag vill ha någon vårblomning att tala om. Det är så otroligt mycket bladmassa som måste bort.
Idag har jag bl a klippt några Iris versicolor. En väldigt bra art för våtare lägen. 


De här står i ett dike och söker sig ner i vattnet. Bilderna är före och efter och så kan ni se vilken mängd blad det blir av dessa irisar.

Iris versicolor är relativt variabel i diket står en blåare och en rödare variant.

Inlägg av Lotta B

4 kommentarer :

 1. Ja, nu är det dags - jag tänkte börja med de första imorgon. Så fina dina I. versicolor är!

  SvaraRadera
 2. Jag klipper för det mesta ner mina sibiricor men i år har jag inte hunnit/orkat med så mycket av olika orsaker, hoppas att jag kan få klippt ner några i alla fall:)

  SvaraRadera
 3. Har tidigare aldrig klippt ner några perenner eller gräs på hösten. Av två skäl; Det första är att jag inte gillade att jobba i trädgården på hösten när jag bodde i Stockholm, det andra är att jag med tiden lärde mig att man inte skulle göra det. Men...i år har jag faktiskt grävt om två pallkragsrabatter och både klippt ner och planterat om en massa - dagliljor och iris till största delen. Ska se om det blir läge för att fortsätta, jag har åtta pallkragsrabatter till att fixa till!

  SvaraRadera
 4. De skägglösa irisarna mår bäst av att bli nedklippta på hösten, Däremot kan de ha svårt med att man delar dem för sent. (gäller även dagliljor) Jag försöker klippa ner så många jag hinner nu. Tråkigt att höra att du inte är riktigt bra Monne. Hoppas det blir bättre.

  SvaraRadera