fredag 5 september 2014

Iris i blåbärscognac och imperialistiskt opal

Man kan se det som olika toner av blått, violett och syren. Lite vitt ibland och gult i accenter. Blåbärscognac och imperialistisk opal låter konstigt eller snarare ovant. Medan Blueberry Brandy och Imperial Opal låter naturligt och självklart. Fast jag fastnar inte för namnen - jag fastnar för färgen.

Blommor i renaste vitt som svävar över ett hav av grönska. Formstarka blad i grågrönt som lever sitt eget liv långt efter blomningen. Iris sibirica 'Ester CDM', en väldigt blomvillig iris som jag gillar skarpt. Tvingas jag välja så kommer sannolikt de vita vinna. Ester blommar sent, sist av alla hos mig och de sista sidoknopparna står i blom nu.Har skrivit tidigare om två farbröder som har en plantskola ett par timmars körning öster om Detroit - på ett ungefär. Plantskolan heter passande nog Ensata Gardens. De är specialiserade på iris och dagliljor och är också pappor till ett flertal irishybrider.

Iris ensata kallas också japansk iris, blommorna kan bli väldigt stora men då behöver plantan mycket god tillgång på vatten och näring. De sägs kunna stå i fuktzonen eller sumpzonen i en damm men med god dränering vintertid. Jag upplever de som allmänt känsligare och kinkigare än strandirisen, Iris sibirica. Jag har några Iris ensata hybrider men eftersom jag inte håller på och servar divorna mer än strandirisarna så är blomningen därefter. Vill man ha enkla, lättskötta iris skulle jag välja strandirishybrider. De japanska irisarna har en fördel - de blommar efter strandirisen och förlänger säsongen.

Tidigast av alla strandirisar blommar Iris sibirica 'China Spring' hos mig. Efterlängtad och vacker när den börjar blomma.


Iris sibirica 'Imperial Opal' har en lite säregen färg som jag gillar men inte hittat några bra grannar till ännu. Lite matt gammalrosa med gråblå inslag... Många sidoknoppar så en svalare sommar blommar den länge, länge.
Iris sibirica 'Tornado Rose' har en djupare rosaröd färg. Flyttade den i våras så blomningen var inte direkt fantastisk. Båda de här är vackra men kanske exempel på hur namnsättningen är mer fantasieggande än färgvariationen??Ytterligheten är Iris sibirica 'Blueberry Brandy'. Stora, djupt midnattsblå och violetta blommor. Inget gult - bara vita streck på en midnattsblå botten. Läcker och blomvillig.

Blomningen är i stort sett över för i år. Men de vackra bladruggarna står kvar. En fantastiskt formstark rugge bland fluffigare rabattkompisar eller rundade hostaformer till exempel.

Får jag chansen kommer jag hälsa på plantskolan igen. De hade en härlig trädgård att ströva runt i och var väldigt charmiga. Ett antal vackra irishybrider har de också lyckats med.

Inlägg av Carina

3 kommentarer :

 1. Lustigt det där att det alltid låter bättre med "utrikiska" namn:) Har försökt med I.ensata men aldrig lyckats så jag håller mig till sibiricorna som jag älskar:) Underbara bilder du visar, gillade verkligen 'Tornado Rose'!

  SvaraRadera
 2. Så spännande att få besöka en sådan specialplantskola. Häromåret tittade vi på att gör en beställning från just Ensata då vi tyckte de hade ett spännande sortiment. Dock var phytot (sundhetscertifikatetet) i denna delstat extremt dyrt så vi backade ur.

  Ja, vad gäller namnen kan man ju bara konstatera att vad som förfaller OK på engelska lätt får ett löjets skimmer över sig om det översätts till svenska.

  SvaraRadera
 3. Väldigt trevligt inlägg! Vad kul att ha varit på plantskolan. Fina ovanliga sorter du visar. China Spring är en sådan där som jag läst mycket gott om, utöver den så föll jag lite extra för Blueberry Brandy.

  SvaraRadera