fredag 15 augusti 2014

Vasformade hostor

Vad menar jag, vad är en vasformad hosta? En vas kan ju se ut hur som helst egentligen...

Vasformen jag tänker på är den där basen är betydligt mindre i omfång än vasens höjd. Någon slags proportionerlighet minst 1:2 (b:h) tror jag. En del hostor växer så. Långa, stadiga bladstjälkar som håller ihop bladen upptill så bladmassan blir som en bukett i vas. Stjälkarna ser ut som en lång, slank hals som bär upp bladen. Kanske känns de lite elegantare?

Ett hittebarn som jag inte har något namn på. Till höger om sig har den H 'Frances Williams'. Den  växer stramt och blommar i ljust violett. Bladen är spetsigt avlånga och har tydliga nerver. Färgen där den växer nu är  en lustig mix mellan gult och daggigt grått. Konstig men läcker.'Krossa Regal' fick jag tag i höstas när jag köpte lergranulat till mina pioner. Inte etablerad ännu men ska bli 80-90 cm hög med blågrå, utdraget avlånga blad med vågig kant. Växtsättet ska vara samma som hos 'Regal Splendor. 'Krossa Regal' hade jag sett på bild och gillade.


'Regal Splendor' - sport av 'Krossa Regal' - var bland de första hostorna jag köpte. Säljarna pratade sig varma för växtsättet och färgkombinationen. En mix av en riktigt blågrå mitt och en cremevit kant allt överdraget med rejäl daggighet som består. Därtill bladkanter med tydliga vågor. Den är livskraftig och frisk.
'Nancy Gill' är ny hos mig sen hösten 2013 men redan i kruka såg den ut att ha bra egenskaper. Höga stjälkar och blad nästan lika runda som en tallrik. De ska vara enfärgat grågröna. Jag var lite orolig i våras för den var absolut sist upp ur jorden, långt efter alla andra.


Alla dessa blir stora (large) det vill säga nånstans mellan 60 och 90 centimeter.

Hosta 'Praying Hands' blir inte så stor men har ett liknande växtsätt. Den klassas som medium och håller sig mellan 50 och 60 cm. Mycket speciella, uppåtriktade, smala och vridna blad i mörkt grönt. Den är inte så kraftig ännu eftersom jag satte kniven i klumpen direkt den kom hem en höst för 2 år sedan.


Hittills är 'Regal Splendor' min favorit. Men jag hoppas den får konkurrens av Nancy.


Inlägg av Carina

4 kommentarer :

 1. Härliga bilder på härliga hostor! Regal Splendor är verkligen en snygg hosta så jag kan hålla med dig där :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Precis som du så tycker jag alldeles extra om de som växer så. En av mina favoriter heter Tom Schmid. Också det en sport av Krossa Regal.

  SvaraRadera
 3. De vasformade är så eleganta. Ny hos mig i år är 'Snowden' som ännu så länge står i kruka men verkar riktigt lovande. Skall se ut som 'Krossa Regal' (en favorit) fast med vita blommor.

  SvaraRadera
 4. Vasformade hosor är verkligen fina.
  Birgitta

  SvaraRadera