fredag 22 augusti 2014

Ovanligt tidig blomning

I år har dagliljorna blommat ovanligt tidigt hos mig. Jämfört med förra året, då det iofs var sent, så är det en skillnad på 3 veckor. Det är alltid spännande att se hur fröplantorna som inte blommat tidigare blir. Jag upplever det som om fröplantorna tar längre tid på sig till blom hos mig än hos många andra, dels kan det bero på att jag inte riktigt får ut de i tid på sommaren, men också att de kanske inte fått en bra placering förrän de vuxit på sig lite. I år har jag prövat att sätta ute några av årets frösådder i rabatter, får se om det gör att de blommar tidigare.

Här kommer några dagliljor som blommat för första gången hos mig i år.
I nov 2010 hade HIH-gruppen ett 2-dagars möte i Växjö. Då köpte vi några fröer på auktion och Anette N samordnade, vi fick ett par frö var.  Jag sådde mina i februari 2011. 'Concorde Nelson' x 'Square Dancers Curtsy' fick jag 1 frö av och den plantan blommar för första gången i år. Den är stor och rejäl med flera stänglar och blomman är 24 cm. En riktig favorit En annan korsning som jag har sedan Växjömötet är 'Betty's Pick' x 'Watchyl Dancing Spider' Där fick jag några fler fröer och har tre plantor, två verkar bra och har blommat i år.  Den ena är en fin bra planta med väldigt välformade blommor och en härlig cremegulgrön färg. 


'Snowboarding' x 'Cherry Peacock' sådde jag 2009 och fick flera plantor, några har stått på undantag. Den här fick en bättre placering förra året och har blommat mycket bra i år. Fröerna kommer från Margo Reed i USA, genom Anette N.


En annan från samma fröomgång är 'Purple Architecture' x 'Cherry Peacock'. Där har jag flera mycket bra plantor, där många är rätt lika. Högresta med mörka stora blommor. Den här blommade faktiskt förra året, men är lite annorlunda i år eftersom den nu visar sig vara bicolor. Blommorna är inte heller lika stora som på de andra i korsningen. Fröplantor kan utvecklas över tid, så det kan vara bra att hålla koll på sina plantor:-)


Inlägg av Lotta B


4 kommentarer :

 1. Härliga blommor, den sista ser verkligen spännande ut! Nästa år hoppas jag kunna göra en riktig selektering av mina fröplantor, i år har det bara inte varit möjligt pga både torka och tidsbrist att göra nya bänkar på åkern:)

  SvaraRadera
 2. Rolig läsning och jag blir lite sugen på att prova frösådd. Den första bilden - tyckte väldigt mycket om den. Var det det där enda fröet? Läcker :)

  SvaraRadera
 3. Läckra! Trevlig läsning Lotta!
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Så klart du ska prova Carina, det är väldigt lätt, nästan det enda jag frösår. Går att göra på fönsterbrädan, vilket passar mig som bor i lägenhet utan balkong. Visst är det kul att det enda fröet från den korsningen blev så bra! Jag är helnöjd:-)

  SvaraRadera