söndag 3 augusti 2014

En gulbladig hosta med vita blommor.

Kallar den gulbladig för den övervägande bladfärgen är gul. Hostan heter 'Rainforest Sunrise' och är en av de hostor som vi i HIH gemensamt köpte in från Fransen i våras. 
Under de senaste åren har jag fallit för ett flertal gulbladiga hostor bara för att jag tycker de lyser upp bland allt det gröna, särskilt under sensommaren när många växter blommat över. Av mina "gula" inköp är det många som inte klarar sol över huvud taget. Bladen förlorar färg, torkar och plantan ser bedrövlig ut. Så är inte fallet med 'Rainforest Sunrise'. Min lilla planta som är krukplanterad har stått i full sol hela sommaren, bladen som blivit starkt gula lyser ikapp med den riktiga solen och blommorna är vita. 
Vita blommor är en av de viktigaste egenskaperna när det gäller hosta, kanske den allra viktigaste, tycker jag.

Inlägg av Birgitta H Olsson8 kommentarer :

 1. Med all respekt för din kunskap så vill jag ändå korrigera något, blommorna är inte vita på Rainforest Sunrise utan svagt lila. Syns bäst på nedersta bilden. Det är få hostor som verkligen har vita blommor men vårt öga uppfattar färgen som vit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några riktigt vita förutom möjligtvis Hosta plantaginea finns inte utan det vi i dagligt kallar vita bör mer korrekt anges som "viitaktiga" (nearly white). De har oftast en svag ljuslila ådring på blommans insida. På utsidan ser många ut att vara just vita.

   För 'Rainforest Sunrise' (RS) saknas i registerringen uppgift om blommans färg men Fransen anger den som ”pale lavender” (ljuslila). Jag fick se två av mina RS blomma i sommar och upplevde dem liksom Birgitta som vita. Detsamma gäller blomfärgen hos RF:s "mamma" 'Maui Buttercups'. Jag anser att blommorna var mer vita till färgen än andra hostor som uppges vara vitaktiga.

   Det finns hostakultivarer där man konstaterat att blommorna har olika färg i USA och Europa. Man tror att det kan ha med klimatet att göra. Kan RS vara en sådan sort? Eller är det så att det finns olika kloner på marknaden (mina och Birgittas kommer från samma källa) och att vi fått en, i mina ögon, förbättrad sot som blommar i vitt? Har du en lilablommande Ann-Christine?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Vad bra att A-C redan svarat. Har varit bortrest så jag har inte haft tillgång till någon dator. Visst står det på etiketten från Fransen att blommorna är lila (lavender flowers) men jag upplever att det är först när de börjar vissna som den lila färgen framträder.

   Radera
 2. ’Rainforest Sunrise’, som för övrigt var Hosta of the Year 2013, verkar bli en favorit även här.

  För att vi skulle få ihop till sambeställningen blev det så att jag fick köpa tre plantor. Av alla de olika sorter vi köpte var det egentligen bara en enda planta som inte såg speciellt livskraftig ut. Den saknade blad men hade rötter. Eftersom jag var den enda som skulle ha flera RS så tog jag den ”dåliga” plantan eftersom jag då ändå skulle få två bra.
  Måste nu bekänna att den ”dåliga” plantan visade sig vara en vinstlott. Under sommaren har den delat sig och grott från inte mindre än sex bladknoppar.

  SvaraRadera
 3. Köpte plantan i våras av Fransen. Den växer väldigt bra, är planterad i kruka än så länge. Gör det med de flesta nyinköp så att det får en bra miljö att starta i. Blev så full i skratt för när jag kollar om den blommar så har den haft en stängel men den är avklippt! De flesta är bortklippta av de som står i rabatterna är det bara de vita med kraftiga stänglar och blommor som får vara kvar. Besökte i sommar en odlare i Danmark och förstod att det är ett helgerån att göra så men jag har hosta för dess varierande bladverk som är så vackra i rabatterna i motsats till blommorna.

  SvaraRadera
 4. Hos mig har blommorna varit som jag uppfattar det, mycket svagt lila. Kommer från samma ställe som alla andras (Fransen) Min ståpr inte i full sol. Jag måste säga att oavsett färg så tycker jag att blomstängeln var fantastiskt vacker. Blommorna kom som i etage. Även jag klipper de flesta blommor, men behåller de som jag tycker är snygga (en del riktigt mörka på höga stänglar utöver de vitaktiga) RF:s blomma har jag njutit av.

  SvaraRadera
 5. Läste inlägget och tänkte - men den måste jag ju ha köpt. Tycker bäst om de riktigt ljusa blommorna. Nu blev jag besviken på mig själv för den var inte beställd :( Vackra blad och vacker blomning!! Min Maui Buttercup tycker jag inte drar det minstaste lilla i violett. Upplever den som rent vit.

  SvaraRadera