fredag 11 juli 2014

Marktäckande hostor jag gillar

I sanningens namn är jag mindre förtjust i att rensa ogräs. Ungefär lika kul som jag tycker det är att titta på naken jord. Har också anammat tanken om att mycket av något faktiskt gör mer för mitt öga än lite av allt. Det här är marktäckande hostor jag gillar.

En marktäckare per min definition sprider sig ganska raskt. Den ska vara fräsch och ha ett eget värde men också bilda en lugn bakgrund eller ett golv till andra växter. Den ska bli lagom hög, dvs så hög att ljuset har svårt att nå ner och därmed kväva ogräset. Marktäckaren kan gott ha en tillfällig "feature" som vacker blomning men huvudattraktionen är ett vackert bladverk. Fördelarna...

• Det blir mindre ogräs
• Grönt är skönare än bar jord
• Tillväxten är precis lagom sen för att täcka vissnande lökväxter

Jag köpte med mig hostor från USA för många år sen. Det var väl då jag började se och inse hur olika de kan bete sig. Och att vissa faktiskt fungerar bra eller till och med bäst som marktäckare eller avgränsning. Jag tänker på de som sprider sig med utlöpare och därför aldrig bildar någon direkt snygg klump. Har sett att Fransens ofta nämner en egenskap – "Clump forming" – vet inte om de kallar motsatsen något. Tycker du om hostor ska du absolut titta in hos dem..

Jag har några som sprider sig med utlöpare och som jag har börjat använda som marktäckare och avgränsare i min trädgård.

Den första är ’Leather Sheen’, en liten hosta 15-25 cm hög med intensivt gröna, blanka och långt utdragna blad. Den växer under ett par halesior med sällskap av H ’Striptease’ och sockblommor. Den kommer upp lagom som en grupp hundtandsliljor vissnar ner.
  
En annan är ’Lemon Lime’ som jag använt som en avgränsare mellan gräsmatta och rabatt. Smala, utdragna och spetsiga blad som börjar i gult och sakta övergår i mera äppelgrönt. Den växer till snabbt hos mig. Den har jag haft samplanterad med blå pärlhyacinther och vit klockhyacinth. Blomstänglar kan jag vara lite kluven till. Men de som är lagom glesa, typ den här, tycker jag är vackra.


’Quilting Bee’ växer också ganska fort om än mera klumpformat, 15-25 cm hög. Korrugerade, blankt mörkgröna, ovala och fräscha blad som jag tycker mycket om. Den är vacker med Heuchera, Heucherella eller framför dagliljor till exempel. Den är formstark i sig och passar ihop med tunnare blad och lyfter fram växter som ger ett mera skirt intryck.
 
H 'Grand Tiara' ser man i bilderna hur den växer lite spretigt. Kanske aningens för låg för att fungera riktigt bra som marktäckare. Men en väldigt vacker Hosta. En del hävdar; den vackraste av alla 'Tiaror'.

Motsatsen, hostorna som växer likt en vas ska få ett eget inlägg. Där finns bland annat min favorit...

Inlägg av: Carina

6 kommentarer :

 1. Intressant och trevligt inlägg! 'Leather Sheen' var en riktig snygging :)

  SvaraRadera
 2. Tack! Leather Sheen är riktigt tacksam och fin!

  SvaraRadera
 3. Här är en till som varken gillar bar jord eller att rensa ogräs, men som älskar "marktäckare", så det här är väl kanske något för mig.
  Men...jag har ju väldans torr och lätt jord (Gotland) så dom Hosta jag har nu får jag vattna väldigt mycket, så att ha en större yta är väl kanske inte att tänka på.

  SvaraRadera
 4. Trevlig läsning, alltid intressant att titta på annat än bara utseendet! Dina hostor verkar må och bete sig väl:-)

  SvaraRadera
 5. Tredje gången gillt försöker jag nu med en kommentar. Det jag skrivit "äts upp" när jag loggar in.

  Kul med lite - för mig - nya hostor. 'Quilting Bee' verkar läcker. Ovanligt med en så liten hosta med korrugerade blad. Den vill jag gärna se mer av.

  SvaraRadera
 6. Skriver som A-C, 'Ouilting Bee' verkar läcker, den föll jag för. Här har jag 'Golden Tiara', Hosta sieboldii 'Snowflakes' och som du 'Lemon Lime' som marktäckare.
  Fortsatt skön sommar
  Birgitta

  SvaraRadera