fredag 18 juli 2014

Hosta 'Elata'

Fick några timmar över härom veckan och valde att tillbringa dem i Göteborgs Botan.

Besöken där är alltid trevliga men det finns så mycket att titta på så numera brukar det bli att jag väljer titta på ett visst tema. Vilket detta blir är högst slumpartat. Denna gång blev det Arisaema och Primula. Två släkten som passar bra med hosta.

Hostor används flitigt i Botan men är sällan märkta med namn. Vid detta besök upptäckte jag att det växte extremt mycket Hosta venusta i Japandalen. Lade märkte till hur stor variationen kan vara i bladstorlek inom en och samma art. Lite kuriosa är det att H. venusta är en koreansk art även om de flesta associerar den med Japan.

I bambulunden sprang jag på en Hosta ’Elata’. En av de gamla hostorna som jag dessförinnan inte sett i verkligheten. Bilderna är tagna i gassande sommarsol så kvalitén är därefter.

Hosta ’Elata’
Hosta ’Elata’
Hosta ’Elata’ – Tuvfunkia – är en imponerande växt. Den var tidigare klassad som art H. elata men eftersom den inte återfunnits i det vilda anses den numera vara en kultivar..

Man tror att den hosta vi idag kallar Hosta ’Elata’ var den hosta som lanserades i Holland 1879, men då under namnet Funkia japonica gigantea. Det antas numera också att ’Elata’ är synonym med hosta som ibland säljs som Hosta ’Fortunei Gigantea’. I Botan växer de båda inte långt ifrån varandra. Plantan som är märkt ’Elata’ verkar rätt så nyplanterad så det är alltför tidigt att kunna säga hur pass lika/eller olika Botans olika exemplar är.
Hosta ’Fortunei Gigantea’

Hosta ’Fortunei Gigantea’
Jag tycker det är kul att se de äldre sorterna och att åtminstone göra ett försök lära mig känna igen dem. Samtidigt är det så svårt om de inte växer sida vid sida.

  Inlägg av: A-C Carlson