lördag 28 juni 2014

Liksom solen lyst på klarblå himmel


Vem hade trott att man skulle uppskatta att det kommer några dagar med regn vid den här årstiden? Men när det nu smattrar på taket är det mycket välkommet för vilken torka det är! Sedan slutet på mars har det bara varit spridda skurar vilket har gjort att växtligheten inte riktigt ser ut som den brukar.

Irisarna kom igång 2-3 veckor tidigare än normalt och blomningen blev både sparsam och kortvarig. Några som strålat i kapp med sol och himmel är dock irisarna 'Northern Yellow' och 'Steve Varner'.

Iris 'Northern Yellow' - Sibtosahybrid

Iris (Sibiricagruppen) 'Steve Varner'
Under mer än två veckor har blomningen pågått men är nu på sluttampen. Båda anges som medel vad gäller blomningstid men jag tror man får ta det med en nypa salt då läget i trädgården måste ha betydelse. Hos mig är båda dessa sena jämfört med övriga skägglösa..

'Northern Yellow' är en relativt ny sort från Tambergs och har en lite ovanlig gul färg, lite åt "blekt äggul". Det är alltså en gul som inte tar överhanden och bör kunna passa även den som normalt skyr gult i trädgården.

Inlägg av: A-C Carlson

2 kommentarer :

  1. Här på Gotland blommade också irisarna en väldigt tidig men ganska kort period - men i massor! Så det var trots allt ett mycket bra år för dom. Men jag har fått vattna som en galning ända tills härom dagen. Nu har vi fått 11 + 6 + 4 mm, så nu klarar vi oss ett tag!!
    Susie

    SvaraRadera
  2. Den gula färgen var vacker! Jag tänkte inte så mycket på om det var tidigare eller senare... Min 'China Spring' blommade först som vanligt men kort i värmen. Sen blommar ett par andra och nu sist, långt efter egentligen så blommar 'Ester CDM' och det älskar jag henne för :)

    SvaraRadera