fredag 30 maj 2014

När man köper frösådda iris

Härom året var jag ute på trädgårdsbesök och kom hem med två krukor vardera innehållande 2-3 strån. Plantorna var märkta Iris urumovii och Iris hookeri. Inte visste jag så mycket om dessa arter men det är alltid spännande att prova något nytt.

Plantorna växte på och förra året var det knopp på den lilla I. hookeri (bladen är inte mer än 10-12 cm höga). Den passar därför i framkant på rabatten. En dag slök därför gräsklipparen både blad och knoppar så blomningen uteblev. Den repade sig hyggligt och fick i år flytta lite längre in i rabatten. Nu blommar den med två blommor och är i all sin enkelhet en riktig sötnos.


Iris hookeri


Någon Iris urumovii var det dock inte jag fick. I. urumovii beskrivs som att ha väldigt smala gräslika blad och är också låg. Min planta är ca 50 cm hög = ganska normalt för en skägglös iris. Däremot kom knopparna extremt tidigt, redan i april. Första blomman slog ut andra veckan i maj. Inte ens den normalt tidiga Iris gramminea (gräsirisen) hade hunnit slå ut då. Blomman på på min  "inte-uromovii" är rätt blekblå med långa upprättstående kronblad. Till växtsättet är den mycket lik den 'Flight of Butterflies' som slog ut två veckor senare. Plantorna står så pass nära varandra att det är lätt att jämföra.

Vad är jag?

Är det en Iris sibirica jag fått eller finns det någon annan art som är liknande och blommar tidigare? Det finns så¨få bilder på de rena arterna på nätet och det är svårt att jämföra med de förädlade formerna.Kan någon som vet mer om iris berätta mer?

Hade hellre fått en riktig I. urumovii som jag tycker verkar riktigt spännande. Undrar egentligen hur många frösådder som resulterar i felaktigt resultat?

Inlägg av: A-C Carlson

3 kommentarer :

 1. Iris hookeri kan stämma. Någon form av Iris setosa är det nog i alla fall. (även om jag hade önskat lite mindre 'piggar') Det finns ju lite olika ideer om de där. T ex att så gott som alla är former eller ssp av Iris setosa och inte t ex Iris canandensis eller Iris hookeri, men jag ger mig inte in i det getingboet:-)

  Visst är det en Iris sibirica, väldigt typiskt utseende. Inget udda med höga upprättstående kronblad. De kan ju vara rätt tidiga, även om mina allra tidigaste har börjat blomma denna veckan. (jag har ju rätt sent å andra sidan) Det hade väl varit spännande med en Iris urumovii annars:-) Det är väldigt vanligt att det säljs fröplantor av spännande irisar som inte alls är det som utlovas.

  SvaraRadera
 2. Iris hookeri - den andra blomman har väldigt "små piggar" (ca 1 mm) så där är jag nöjd.

  Iris sibirica - där är man så van att se de förädlade formerna, att man ofta kallar oidentifierade sorter för I. sibirica. Vid vår sommarstuga växer förvildad I. sibirica vid strandkanten. Den form som finns där ser mycket mer förädlad ut än den jag nu köpt som frösådd. Det skulle vara mycket intressant att vilka varianter som finns i naturen.

  SvaraRadera
 3. Det beror ju också på vilka arter som varit inblandade. Många gamla i Sibiricagruppen är ju selektioner av arten. Men det finns ju också en del korsningar med Iris sanguinea. Bl a så blommar den närmre bladen en sibirican.

  SvaraRadera