onsdag 2 april 2014

Inte doftar det

När och vad doftar hostor?


I många växtbeskrivningar anges Doft med Ja eller Nej. Då vet man visserligen att det doftar men det är sällan man får veta vad. När det gäller doftpelargoner har jag sett att man försökt sig på en beskrivning men sällan annars.

Den enda hostan som lär dofta på avstånd är den vitblommande Hosta plantaginea. Eftersom den kräver mycket värme är den svår att få att blomma i vårt klimat. Jag har prövat att odla både H. plantaginea 'Aphrodite' och 'Venus'. De är båda dubbla och för att vara hostablommor särskilt vackra. De har dock blivit kortlivade bekantskaper och har försvunnit redan efter två-tre år. Några blommor blev det aldrig.

Endast två av de hostar jag har i min trädgård uppges ha doft:

'Otome No Ka'

Dess ursprung är okänt.


  

 'Snow Flakes'

Är en småvuxen hybrid av av H. sieboldii 'Alba' × H. plantaginea. Den dåliga bilden med de vita blommorna kommer från ett år med svåra snigelangrepp. 'Snow Flakes' föräldrar har båda vita blommor, den har ärvt doften från plantaginea och bladformen från sieboldii.

 


'Snow Flakes' - blad

Uppges ha doft!

Jag har luktat på morgonen, mitt på dagen, på kvällen, legat platt på marken - men någon doft från dessa hostor har jag aldrig märkt..

Nu finns det andra hostor som doftar mer, de flesta har arv från H. plantaginea i sig men det finns även andra lilablommande med doft.

Doftar dina hostor - och i så fall vad? Doftar de vid någon speciell tid på dygnet?

Inlägg av A-C Carlson

2 kommentarer :

  1. Hos mig har jag inte märkt av någon doft, men det skulle vara kul att få reda på om det finns några som doftar och orkar blomma här hos oss.

    SvaraRadera
  2. Jag har nog aldrig funderat på om de doftar, även om jag har flera stycken som jag antecknat doft på (plantaguineahybrider de flesta) I sommar får jag sniffa lite noggrannare på t ex Fried Bananas, Guacamole (som ju är en sport av Fragrant Bouquet och med det namnet borde de ju dofta) och Warwick Essence

    SvaraRadera