fredag 7 februari 2014

Udda dagliljefröer


"Jag hakade på HIH-gruppens erbjudande om att köpa några udda dagliljefröer.  Anette på Boäng har ropat in olika spännande fröer på dagliljauktion  www.daylily.com och sedan fördelat de till oss som beställt.  Jag beställde några olika portioner och nu har jag fått dem. Så gott jag kunnat har jag kollat hur föräldrarna ser ut och det ska bli väldigt spännande för det är kul sorter. Går att söka olika sorter  t ex här www.daylilies.org/DaylilyDB.

Nedan några andra sorter som jag sått från fröer jag fått från Anette.

Grey Witch × Cherry Peacock
Grey Witch × Cherry Peacock
Planet Max × Cherry Peacock

För den som är intresserad så har hon än bra beskrivning på hur man gör för att lyckas med sådd på sin hemsida. När t o m jag lyckas så förstår ni att det är enkelt! dagliljan.se/mina-frosadder-2.html".

Inlägg av: Lotta Bernler

5 kommentarer :

 1. Hoppas du berättar mer om dina frösåddsmödor framöver. Föräldrarna var läckra, gillar den första lite extra.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagliljorna på bilderna är resultat av tidigare sådder, sådda av mig 2009. De fröerna hade Anette fått från Margo Reed, USA.
   En av korsningarna jag fått nu är 'Psychedelicios' x 'Isabelle Rose' . Rätt olika, så det kan bli många olika . Jättespännande!
   http://www.daylilies.org/DaylilyDB/detail.php?id=167817&name=Psychedelicious
   http://www.daylilies.org/DaylilyDB/detail.php?id=161373&name=Isabelle Rose

   Radera
  2. JÄttefina plantor Lotta.
   Jag lade mina nya fröer i kylskåpet med några droppar vatten i påsarna. Nu börjar groddarna titta ut. Tänker så de första i morgon i kokosfiber (från IKEA). Gillar kokos till dagliljefröerna. Det blir färre sorgmyggor i det substratet.

   Radera
 2. Aj, aj. Jag följer dina råd så jag har lagt mina i kylskåpet med vattendroppar i, men hade hoppats att det skulle ta längre tid innan jag måste så dem (har ju inget extra ljus)

  SvaraRadera
 3. Jag lade mina fröer i kylen med någon droppe vatten i varje påse. Tror att det gick tre veckor innan jag tog fram dom och planterade dom i vermekulit. Ställde byttorna i kallgaraget där det bara var några få plusgrader men absolut inga minusgrader. Glömde bort dom tills jag skulle ta fram Fikonplantan och ställa den i växthuset. Dagliljefröerna hade då 5-6 cm långa blad. Gissa om jag blev glad. Alla fröer grodde. Nu är det bara att vänta till de blir stora *ler*

  SvaraRadera