fredag 14 februari 2014

The autumn wind hosta

Hosta ‘Tortifrons’ heter på japanska Kogarashi Giboshi och det betyder ’the autumn wind hosta’. Namnet har den fått för att den blommar sent.

Har hittat uppgifter om att den är en sport av H.’Tardiflora’ men enligt Hosta Library är den en mutation av H. longipes. Alla ’Tortifrons’ som finns på marknaden är kanske inte ’Tortifrons’.Om min planta som jag köpte för snart 7 år sedan är en H. longipes eller en ’Tardiflora’ vet jag inte, men det lutar åt den senare för plantan kommer från Fransen och de  uppger i sin växtbeskrivning att den är en form av ’Tardiflora’.

Den växer väldigt långsamt, i alla fall här hos mig. Bladen är bara ca 1,5 cm breda och 10 cm höga.

Våren 2013 delade jag den lilla klumpen och planterade ut skotten över en lite större yta. Stor är den inte, kanske bara 8 x 25 cm. I år skall jag prova att krukodla ett av skotten om de fortfarande lever när vintern är över.


Om någon av er som läser detta har erfarenhet av att odla den eller känner till något mer om plantan vore det trevligt om ni hörde av er.

Inlägg av: Birgitta H Olsson

4 kommentarer :

 1. Det är alltid spännande med hostor som har en intressant historia. Det har skrivits en hel del om just 'Tortfrons' i Hosta Journal. En kultivar som funnits i mer än sjuttio år. Det finns olika kloner på marknaden och alla är inte stabila utan bladen kan bli både bredare och förlora sin "vridning". Ingen hosta för den otålige eftersom den är extremt långsamväxande.

  Man kan se om den planta man har är av H. longipes- eller H 'Tardiflora'-ursprung genom att titta på ståndarknapparna. H. longipes har lila medan 'Tardiflora' har gula.

  Förstår att du vill pröva att krukodla den. De bilder som finns på nätet ger sannerligen mersmak. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Den här har gått mig totalt förbi. En verkligt fin hosta! Vet inte om jag är så tålmodig precis men jag skulle kanske försöka mig på att krukodla den för den är ju verkligen läcker.

  SvaraRadera
 3. Håller med om det där med intressant historia. Mark Zilis skriver i sin tegelsten att en av bristerna är att den ibland reverterar till 'Tardiflora' vid meristemförökning (Tissue Culture) Vilket tyder på att den har sitt ursprung i 'Tardiflora'

  SvaraRadera
 4. Så fint det är med stenen i bakrunden! Ser ut att vara en trevlig liten hosta, synd att den är så långsamtväxande.
  Här kommer det att bli stenar bland mina hostor i sommar.
  Monica W

  SvaraRadera