söndag 23 februari 2014

Mulching

Jag tycker att detta blir intressant dels när det gäller att odla hosta i kruka men även för att de allra minsta hostorna skall komma till sin rätt. Min egen grå lerjord ser inte trevligt ut så jag brukar lägga på ett tunt lager med barkmull i rabatterna för att få det att se lite mer tilltalande ut så länge jorden är synligt. Jag planterar tätt så detta är bara en övergångslösning. Jag vill helst inte att jorden skall vara synlig men just vid de små och vid krukodling finns ett annat behov.
Nyinköpta "möss" i kruka med sjösten
Samma "möss" på friland några år senare med kakaoflis
Chelsea 2003
'Praying Hands' vid STA:s Riksmöte 2013
 • Sjösten: Tycker jag ser trevlig ut men den försvinner lätt när man vattnar och håller sällan mer än en säsong. 
 • Barkmull
 • Kakaoflis: Håller en säsong innan den förmultnat, men bra både i kruka och på friland
 • Barr: Smakfull lösning från växtutställning. Skall prova nästa säsong.
 • Pynt med större stenar
Det finns säkert fler alternativ: Pinjebark upplever jag själv som för grovt. Hur gör du?

Inlägg av: A-C Carlson

2 kommentarer :

 1. Håller med dig om att det ser mycket trevligare ut om man täcker jorden och hostorna kommer mer till sin rätt. Kul att få mer tips på olika täckmaterial:)

  SvaraRadera
 2. Har aldrig odlat såna här små hostor, men nu blev jag inspirerad. Var hittar man dom!? Jag bor på Gotland och här finns inte några sådana att få tag på.
  Och vad gäller täckning så är sten helt klart snyggast och där kan man ju använda sig av en massa olika sorter - allt efter tycke och smak!

  SvaraRadera