fredag 17 januari 2014

Picknick

På våren när dagliljorna sticker upp sina först späda saftiga ljusgröna blad, då kommer rådjuren. Gärna tillsammans med släkt och vänner och har picknick i min trädgård.


Det frossas på dagliljor, säkert väldigt hälsosamt o trevligt för dem men… Jag är inte lika förtjust. Nu går inte min trädgård att hägna in på något vettigt sätt så jag får göra snabba utryckningar och försöka skrämma iväg gästerna. De är inte speciellt rädda av sig och kommer strax tillbaka. Vissa plantor har jag lagt hönsnät över men det ser ju inte så fint ut.
I höstas kom jag så på en ide som jag tyckte kunde vara värd att testa. Plantskolan reade ut orange och gula Kejsarkronor samt Kirigislök. De skall vara rådjurssäkra och avskräckande, fast man kan ju aldrig vara helt säker för dagliljor lär ju också vara rådjurssäkra… I alla fall så har jag nu planterat dessa lökar runt dagliljorna. Där kommer de förhoppningsvis att blomma fint samtidigt som de har en avskräckande inverkan på rådjuren. I år är det jag som skall ha picknick i trädgården, utan några fyrfota besökare. Det ska bli spännande att se om det fungerar. 

Inlägg Monica W

6 kommentarer :

 1. Söt, men skenet bedrar. Du får rapportera om det funkar! Ibland verkar det hopplöst när de väl fått fäste i vissa delar av trädgården

  SvaraRadera
 2. Spännande och bra idè! Du berättar väl hur det går?

  SvaraRadera
 3. Vill också gärna veta! Allium skulle funka men njae... ..kanske skulle satt mer än en eller två per tulpangrupp. De var duktiga på att välja rackarna. Jag testade i förra trädgården att gräva ner små glasburkar med urin, rekommendationen är manlig men ingen ställde upp, och det funkade!! Tulpanerna växte upp och blommade. Och det luktade inte som man skulle kunna tro..

  SvaraRadera
 4. Ska fundera på tippset med urin om detta inte funkar. Vill i alla fall börja med Allium, de är ju vackra med. Ska rapportera hur det går. Har haft rådjursget med 3 kid i trädgården i sommar. Hon verkar ha mått gott av alla mina nyttiga daglijlor...
  Monica W

  SvaraRadera
 5. Även om det är gott om dessa fyrbenta i min trädgård så föredrar de oftast andra växter än dagliljor (annat än tidigt på våren). Jag har aldrig varit med om att de tagit knoppar. Att det fungerar att" pinka in reviret" har jag också hört.Inga glasburkar dock utan mer att göra det fritt i tomtgränsen efter mörkrets inbrott. Jag har inga Allium jämte dagliljor men väl vid kärleksört och tyvärr måste jag berätta att rådjuren är väldigt duktiga på att hitta det gôttiga även bland lökstänglarna.

  SvaraRadera
 6. Hm, det skulle se ut om jag gick här på kvällarna o "pinkade revir". Är man inte tokförklarad innan så lär man nog bli det då ;-) Hysch A-C, säg det inte högt, det är inte hundra säkert att mina rådjur vet hur man sorterar ut dagliljor bland allium...
  Monica W
  Monica W

  SvaraRadera