fredag 31 januari 2014

'June' - en av de första

Under vintern blir det tid över till att sortera bilder. Jag har haft ambitionen att alltid fotografera en nyplanterad växt (men sällan lyckats!). Nu fann jag till min glädje en bild på en av de allra första hostorna jag köpte. Ungefär vid den tiden startade mitt intresse och oj det har gått mer än tio år! Plantan inköptes hos Bohus Perenner vid Båstad Flower Show 2002 i Margretetorp. Bilden är tagen i början på juli samma år och man kan undra varför det var så många gula björklöv redan då?
 
2002-07-06
Hostan på bilden är givetvis 'June' som jag tycker är ett "måste" om man gillar hostor. Vid denna tid fanns min trädgård vid sommarstugan men sedan dess har den fått följa med hem till stan.

Tio år senare och en av många delningar
Stabil, soltålig och ingen snigelfavorit är några av dess positiva egenskaper. Men den är även en av de som behåller färgen långt in på säsongen. Här en bild från första veckan i oktober förra året. Det är en delning gjord 2012 så plantorna är inte etablerade ännu men jämför färgen på 'June' i framkanten med 'Striptease' bakom.


Jag uppskattar att ha kvar den gamla bilden från tiden då det hela tog fart. De allra första hostorna i min samling kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Nu skall jag bara föröka bli bättre på att göra samma fotodokumentation som 2002 för nyinköp.

Inlägg av: A-C Carlson

5 kommentarer :

 1. 'June' är nr 1 hos mig. Det finns många fina Hostor, men ingen slår 'June'. Den våta sommaren 2012 gav sig sniglarna på henne här så riktigt snigelresistent är hon nog inte, men så var ju 2012 en riktig "snigelsommar" också med allt regn och fukt.

  SvaraRadera
 2. Köpte mina första hostor hos Bohus Perenner jag också:) Gillar också 'June' men det är inte min favorit. Kul att dokumentera från första året, det händer enormt mycket på några år:)

  SvaraRadera
 3. Vilken otroligt bra idé! Jag som arkiverar alla växtlappar i ett bildalbum har inte kommit på att det är så man ska gör naturligtvis. Alltså blir det nya rutiner i vår. Både spara lapparna, ta bilder och sen dessutom följa upp bilderna efter en växtsäsong - ja, under alla efterföljande år helst!!
  TACK
  Susie

  SvaraRadera
 4. Samma här! June var med bland några jag köpte nere hos Bohus Perenner i slutet av 90-talet. En härlig Hosta. Har också börjat fota växten jag köpt tillsammans med etiketten men det har jag gjort för att komma ihåg. Det här var en kul idé.

  SvaraRadera
 5. June finns inte här, än...
  Här fotas också alla nyinköpta plantor tillsammans med etiketter, det är enda sättet för mig att hålla reda på sorterna. Etiketterna har en otrolig förmåga att försvinna. Tror de får hjälp upp av diverse fåglar som antagligen tycker det ser anskrämliga ut i rabatten.
  Jag saknar ett bra program där man lägger in bild namn o allmän info om växter, typ register. Någon som har tipps?
  Monica W

  SvaraRadera