fredag 1 november 2013

Klippa ner dagliljor på hösten.

Frågor & Svar

Hemerocallis

Foto Lotta B

Vi har mycket sork, och har hört att det då är bra att klippa ner smalbladig iris på hösten. Går det även bra att klippa ner dagliljor och nävor utan att de tar skada av det under vintern? 

undrar Birgitta i Närke

3 kommentarer :

 1. Jag klipper alltid ner I sibirica på hösten eftersom de blir som en stor slemmig klump att ta bort på våren, det är lätt att det möglar också. Däremot har jag aldrig klippt eller tagit bort blasten på dagliljor, det får jag hjälp med av rådjuren:( Många plantor är totalt nerbetade just nu men vis av andra år har jag inte märkt att de tagit skada. Vissa år har jag även klippt ner nävor och det har också gått bra. Så "svaret" är väl att det går att klippa ner dem utan att de tar skada.
  /Monne

  SvaraRadera
 2. Jag klipper ner en del dagliljor också. också av skälet att det blir rätt kladdigt i rabatterna och att jag ibland kan ha svårt att hinna med på våren. I Göteborgs botan såg jag att de klippt ner alla sina dagliljor när jag gick förbi för någon vecka sedan..

  SvaraRadera
 3. Jaha, nu känner jag att jag "måste" klippa ner all ful blast som hänger och dinglar i min pallkragsrabatt. Brukar aldrig göra det. Gillar inte att vara ute i blötan på hösten, tycker det räcker med det man MÅSTE göra - som att räfsa och rensa upp efter stormen!

  SvaraRadera