fredag 8 november 2013

Höstvackra hostor

De flesta av hostorna här hos oss lägger sig på marken som våta trasor så fort kylan kommer men några behåller formen och får en guldgul färg på sina blad. Ditt hör dessa tre som jag nu tänker presentera.


Hosta ’Blue Cadet’ är nog den vackraste. Den är en tokudamahybrid.


Hosta ’Elvis Lives’ har lite longipesblod i sig.Hosta longipes f. hypoglauca är fröförälder (mamma)  till Hosta ‘Cinnamon Sticks’. Det översta fotot visar hur den såg ut igår.


Sist men inte minst vill jag visa Hosta ’Totally Twisted’. Den är fortfarande nästan lika fin som i somras. Bara några enstaka blad har gulnat. Plantan köpte jag i våras. Fotot jag visar tog jag den 5 november. Fröförälder till den är Hosta pycnophylla

För att slippa blöta trasor i rabatten tidigt på hösten borde man kanske titta mer på vilka föräldrarna är när man väljer hostor. 

A-Cs kommentar i förra inlägget: 'Red October' och 'Cinnamon Sticks' har däremot samma "mamma" H.longipes var. longipes f. hypoglauca.Denna art blommar relativt sent och senblommande sorter brukar ju också hålla höstfärgen bättre'. 
Något vi, som träffas på söndag, kan ha i tankarna när vi sätter ihop vårens hostabeställning. På söndag är det HIH-träff i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Inlägg Birgitta H O

6 kommentarer :

 1. Jag har inga av dessa men noterar mig namnen. Här har 'June' hållit formen och 'Red October' är också ganska fin fortfarande. Övriga är inte att mycket att skryta av just nu:-)

  SvaraRadera
 2. Håller med dig om att 'Blue Cadet' är underbart vacker länge innan den slutligen "dör":)

  SvaraRadera
 3. You have make beautiful photos!
  Greetings, RW & SK

  SvaraRadera
 4. Underbara Hostor! Har en enda som fortfarande är fin, men har inte en aning om vad den heter - ännu mindre vilken släkt den har!!

  SvaraRadera
 5. Vilka fina höstfärger, alla våra har jag rensat bort nu, det var enbart gegga alltihop. /Carita

  SvaraRadera
 6. Jättesnygga! De blir ju extra snygga hos dig i dina fina krukor. Mina var slamsor för några veckor sedan.,

  SvaraRadera