fredag 29 november 2013

Det där med hostanamn

Varför börjar många hostanamn med samma ord, t.ex Lakeside eller Devon? 

Den plantskola som introducerar hostan eller den hybridisör som tar fram den har registrerat egna namn, namn som talar om för oss varifrån hostan kommer.

’A’ använde Ed Elslager på många av sina hybrider.  Hosta 'A B-1 bombplan',  Hosta 'A Lady in Blue'

’Abba är förstanamnet på hostor från  Paul Aden New York. I en av böckerna jag hämtat uppgifter finns funderingar över varför hybridisören valt just ordet ‘Abba’. Kanske för att det just då kom först i alla listor, Abba hostor kommer före de från Abiqua, men nu finns Hosta ’A Many-splendored Thing’ först i några av  de listor jag sett.


’Abiqua’ är Walden-Wests första ord i namnet på alla nyintroduktioner. Charles Purtymun och Jay Hyslop Oregon. Hosta ’Abiqua Blue Madonna’, Hosta ’Abiqua Trumpet’


Hosta 'Devon Green'

‘Devon’ i början då kommer hostan från Bowden, Storbritannien. Hosta ’Devon Green’, Hosta ’Devon Mist’

‘Gosan’ används på hostor från George Schmit i Georgia. Hosta ’Gosan Gold Sword’, Hosta ’Gosan Leather Strap’.


Hosta 'Lakeside Looking Glass'

‘Lakeside’ som förstanamn, då kommer hostorna från Mary Chastain, Tennessee. Hosta ’Lakeside Lollipop’, Hosta ’Lakeside Looking Glass’Hosta 'Paradise Beach' som har vackra vita blommor.

’Paradise’ används av Fransen, Nederländerna. Hosta ’Paradise Beach’, Hosta ’Paradise ’Red Delight’

Hostor med ’Sea’ som första ord i namnet kommer från Mildred Seaver Massachusetts.Hosta ’Sea Monster’, Hosta ’SeaThunder’

Dessa är bara några av alla hybridisörer. Det finns många, många fler.

Inlägg Birgitta H O

4 kommentarer :

 1. Mycket intressant läsning! Det jag också skulle vilja veta är om vi har några hybridisörer här i Sverige och om den/de då har valt något specialnamn?

  SvaraRadera
 2. Susie, jag känner inte till om det finns någon hybridisör i Sverige men det kanske finns någon där uppe i rymden som vet.
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Det här hade jag ingen aning om. Trodde att det hade att göra med vilka "föräldrar" hostorna har. Så lärde jag mig något nytt.
  Monica W

  SvaraRadera
 4. Det är kul med de där 'stamnamnen'. Det är intressant att veta varifrån plantorna kommer. Ibland blir man ju extra förtjust i vissa hybridisörers sorter, och då är det ju lätt att skaffa fler om man känner igen namnet.

  SvaraRadera