fredag 15 november 2013

Ätbar vårprimör.

Istället för att odla sparris, sallad eller spenat kan du under våren som kommer plocka hostablad. Jo, hosta är en ätbar växt och kallas urui i det japanska köket. Både blad och blommor kan användas i matlagningen.


Hosta montana och Hosta sieboldii lär ha blad som både är mjuka och milda i smaken. Plocka dem innan bladen rullar upp sig och laga till dem som sparris eller woka dem.


Bilden har jag lånat här.

Har du en Hosta clavata  kan du till våren, passa på att koka  soppa.

Tycker du hosta är gott kan du torka hostablad och spara för vinterns behov. Blötlägg dem en stund innan de kokas och krydda med soyasås och salt.

Smaklig måltid!


Inlägg Birgitta H O

4 kommentarer :

  1. Låter ju inte så dumt faktiskt, men vem sjutton har "råd" att äta upp sina hostor;)

    SvaraRadera
  2. Detta hade jag ingen aning om! Låter spännande.

    SvaraRadera
  3. Inte bara dagliljorna som man ska smaska på alltså:-) Roligt att veta, det ser ju gott ut, men som Monica skriver så skulle jag aldrig känna att jag hade råd, även om vissa av mina är stora.

    SvaraRadera
  4. Men vad kul, hade ingen aning om att det går att äta hosta. Vet inte om jag törs, jag har ingen aning om vilka sorter jag har. Finns det någon hosta som är riktigt giftig? ...

    SvaraRadera