fredag 11 oktober 2013

Vilka hostor är bäst?

För den som börjat bli intresserad av hostor kan urvalet sorter vara svåröverskådligt och det blir problem vad man skall välja. Frågan om vad som är bäst är givetvis omöjlig att svara på eftersom det är många faktorer som skall vägas in.

 • Tycke och smak - gillar jag det variegerade eller tycker jag det enfärgade ger en lugnare bakgrund, vill jag ha gulgrönt, grönt eller blågrönt osv?.
 • Storlek på trädgården - finns det plats för jättarna? Här gäller det att planera på sikt. Många hostor visar inte sin "riktiga" storlek förrän efter 5-6 år. 
 • Vill jag ha senaste eller satsa på säkra kort? sorter som vanligtvis fungerar och kanske t.o.m är mer snigelresistenta.
 • Hur snabbt växer de till sig? Vissa sorter är långsamma i starten men andra kommer  igång redan första året.
En vägledning för "nybörjaren" är att titta på de sorter som utnämnts till Hosta of the Year av AHGA. De är en sammanslutning av amerikanska odlare som specialiserats sig  på hosta. Årligen utser de en hosta som de tycker är odlingsvärd (ungefär som årets perenn i Sverige (som för övrig är dagliljan!) Vilka dessa hostor är finner du på HIH:s hemsida.

Har man precis hamnats i "hostaträsket" tycker jag ändå att man skall börja med några av de säkra korten som tål en del sol och dessutom är lätta att få tag på - och mina tre tips är:
 • 'Halcyon' - många trädgårdsdeigners favorit, ger struktur
 • 'Patriot' - ytterligare en av trädgårdsdesignernas favorit, har en elegans som få ('Minuteman' är nästan identisk)
 • 'Elegans' - kräver lite plats men det är inte för inte den fått sitt namn.
'Patriot' - tredje året på torr plats

'Patriot' - blad i början på juli

'Hosta sieboldiana 'Elegans'

Hosta (Tardianagruppen) 'Halcyon'

'Halcyon' - blad, blir "blåare" vid mer skugga
Inte därmed sagt att dessa tre hostor är bäst - men alla är de väldigt bra!


Tyvärr är det så att om man köper en H. 'Elegans' i den vanliga plantskolan så får man sannolikt ett exemplar som blommar i ljuslila. En äkta 'Elegans' har nästintill vita blommor. Orsaken till att de lilablommande är så vanliga är att man under många år i plantskoleledet fröförökade.

'Elegans' är en kultivar och avkommorna blir därför inte sortäkta vid frösådd. Det är fel att kalla dem 'Elegans' men likväl är de ljust lilablommande vackra hostor. Vill man vara säker på att få en vit så rekommenderas att handla i en specialplantskola.


Inlägg av: A-C Carlson

3 kommentarer :

 1. Jaha, kan man ge sig sjutton på - det är alltså inte 'Elegans' som jag har i "parti och minut":) mina har nämligen ljust lila blommor:( Men det var intressant att få ta del av detta, får nu försöka att skaffa en äkta 'Elegans' för jag måste ju ha en:) /Monne

  SvaraRadera
 2. Tack för allt ögongodis och all upplysning....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 3. Håller absolut med dig om att man ska ha koll på Hosta of the year. Även om det inte alltid är de mest lättodlade.
  Din fråa är ju hopplös att svara på: Vilka hostor är bäst? Jag tycker också att man ska rekommendera lättodlade så mina tre för idag blir:
  1. 'Krossa Regal'
  2. 'Fortunei Aureomarginata'
  3. 'Harry van Trier'
  Då får man ett par olika bra sorter:-)

  SvaraRadera