fredag 4 oktober 2013

Sibiricagruppens vinnare i år (Del 2)

Här kommer nästa del av vilka sorter i Sibiricagruppen som jag tycker har varit riktigt bra i år. I denna del har jag valt tre sorter från de amerikanska hybridisörerna  Marty Schafer och Jan Sacks på Joe PyeWeed´s Garden. De har under många år tagit fram sorter som man aldrig sett tidigare. De har bl a inriktat sig på att få fram sorter som är långblommande och sorter som har helt nya färger.

Först ut bland årets favoriter är ’Here Be Dragons’ (Schafer/Sacks -03).  Den hör till sorterna i nya färger. Blomman är gul i en mängd olika nyanser med blåvioletta ådror och detaljer. Det här är en iris som fått fina utmärkelser i USA. Den är ca 70 cm hög och mycket rikblommig.


Mitt andra val i år faller på ’Plum Frolic’ (Schafer/Sacks -01) som bara blir finare och finare. Den växer som en relativt liten kraftig tuva, blir ca 65 cm. Blommornas färg är svårbeskrivlig, kanske rödviolett till blåviolett, med ett ljusblått skimmer.

Sist i raden bestämde jag mig för att ta med ’Pennywhistle’ (Schafer/Sacks -00). En sort med ett klassiskt utseende, blå blommor som har ett kraftigt gulvitt fält på hängbladen, signals. Den blommar frikostigt varje år på höga stjälkar, som är stadiga. Det är en av dem som blommar längst tid hos mig. En mycket pålitlig sort.
Inlägg av: Lotta B

4 kommentarer :

 1. Den första har jag inte men den verkar intressant, alltid kul med rikblommiga och namnet var ju kul också:) 'Plum Frolic' har jag för mig att jag köpte av dig i somras, så den har jag inte sett blomma ännu men 'Pennywhistle' har jag bara gott att säga om. Längtar till nästa säsong när de blommar igen:)

  SvaraRadera
 2. Vilka skönheter! Noterar mig namnen:-)

  SvaraRadera
 3. Gillar den klassiska formen så 'Pennywhistle' får tummen upp. Blommade här i år tillsammans med grannen pionen. Snygg kombo!

  /A-C

  SvaraRadera
 4. 'Plum Frolic' ser riktigt snygg ut. Hamnar på min "vill ha listan" Kul när det kommer irisar i olika höjder så man kan stoppa in dem även i en lägre plantering.
  Monica W

  SvaraRadera