fredag 6 september 2013

Sibiricagruppens vinnare i år (Del 1)

Visst är det hopplöst att utse en riktig favorit. Jag kan säga att det här är min favorit och välja ut tre stycken, men jag tänkte visa 3 X 3 stycken som varit riktigt bra i år och som jag är väldigt glad över. Jag tänkte att det den första omgången får vara 3 stycken från Tambergs hemsida . De tar ju fram fantastiskt bra irisar som passar utmärkt hos oss.

 I år har jag varit extra förtjust i ’Berliner Ouvertüre’ (Tamberg 2001). Det är en mycket ljust violett  iris som står på stadiga stjälkar  som har många förgreningar och  blommor per stängel, vilket gör att den blommar under lång tid. Den är ca 90 cm hög och blomman är stor.

Den som jag valt som nr 2 är en blå sort. Det är ’Blaues Schweben’ (Tamberg  2005) som jag haft länge, men som blev så gott som uppäten av sork 2007 och därefter hade ett par år på sig för att bli en fin planta igen. Det är en lite lägre sort, ca 65 cm. Blommorna är flata och har mörkare strimmor.

Nr 3 får bli ’Rauchblau’ (Tamberg 2007) som aldrig gör mig besviken. Det är en iris med mycket stora blommor som har en skimrande mellanblå färg. Den blir ca 90 cm.

Inlägg av: Lotta B

5 kommentarer :

 1. Du måste ha perfekta förhållanden för 'sibiricaodling'. Alla plantor ser så rikblommande ut. Hos mig kom inte många blomstänglar i år. Dags för omplantering kanske?
  Alla tre irisarna du visar ger, trots att jag inte har plats, ett habegär;-) Inte minst 'Rauchblau'. Bästa tid för omplantering är det nu eller till våren?
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Säger som Birgitta, tror att många av mina står lite fel/för torrt:( men de som står "rätt" är underbara. Har ingen av de du visar men oj vilket habegär de väcker:)

  SvaraRadera
 3. Berliner Ouvertüre delade jag och hade med mig till I17 förra året, delar kanske inte nästa år, men sedan kanske. Rauchblau tänkte jag dela till våren. Rent generellt så tycker jag att det är bättre att dela dem på våren än på hösten. Nu tycker jag att det är lite för sent.
  Jag har också många som inte blommar så bra, eller som står och stampar, eller som är felplacerade:-)

  SvaraRadera
 4. Superfina allihop! /Marie

  SvaraRadera
 5. Så fint det är med irisar!
  Jag har skaffat några i år men känner mig mycket osäker på hur jag skall ta hand om dem. Hostor o dagliljor verkar tåla det mesta medan irisar i mina ögon är lite mer sparsmakade. Nu får jag hoppas att någon hamnat på rätt plats i trädgården o överlever vintern.
  Jag vill ju så gärna ha dessa skönheter!
  Monica W

  SvaraRadera