fredag 27 september 2013

Marsh-Klehm och Chicagodagliljor

Då jag tycker att det är väldigt intressant att veta lite om människan bakom namnet på den som registrerar en daglilja och bakgrunden till plantskolan, har jag börjat så smått att leta på internet efter uppgifter. Ibland är det lätt och ibland är det näst intill omöjligt att hitta information. Har försökt att få fram uppgifter om James Marsh som var den som tog fram dagliljorna med prefixet  "Chicago".
  
Det enda som jag i dagsläget har hittat är att han var en trädgårdsamatör som i sin lilla trädgård (troligen i Chicago, Illinois) arbetade med att få fram och införa några av de finaste  lavendel- och lilafärgade tetraploida dagliljor som sedan blev tillgängliga för oss dagliljeälskare.

Före sin död 1978 gjorde han ett avtal med Charles Klehm & Sons Nursery att överta hans samling av dagliljor och se till att få ut dessa på marknaden. Plantor som han inte skulle hinna att registrera själv, då han insåg att han inte skulle leva länge nog. Sedan dess har många vackra nya "Chicagoplantor" fortsatt att introducerats  efter hans banbrytande arbete. "Chicagoplantor" är alltid väl värda att odlas då de är kraftiga, stabila plantor som passar bra i våra trädgårdar.

'Chicago Blackout' Foto Birgitta H Olsson
Det odlas och registreras alltså nya plantor numera av Klehm & Son så nu kommer lite historia också från denne man. Sanningen är väl att det är flera generationer av Klehm som denna berättelse kommer att handla om. 

Det hela började redan 1852 när John Adam Klehm emigrerade från Tyskland till Arlington Heights, Illinois. Han startade där en plantskola som främst odlade fruktträd. 1943 bildade en av hans söner, Charles Klehm en plantskola tillsammans med sin son Carl som kom att heta Charles Klehm & Son Nursery. Plantskolan flyttade på 1960-talet till South Barrington, Illinois det var troligtvis då som avtalet med Marsh gjordes. Plantskolan drevs sedermera vidare av Carl och en av hans söner Roy Klehm. Under Roys tid växte företaget och han introducerade många nya växtsorter för trädgårdsindustrin under sin karriär och är fortfarande aktiv i företaget. 

2004 hade utvecklingen gått framåt och Roys son Kit köpte rättigheterna för att bilda företaget Klehm Växter Partihandel och Plantskola .

Det är nu 150 år sedan John kom till Amerika och plantskolan som nu blivit ett grossistföretag drivs nu av femte generationen Klehm.

 Inlägg av Monica H

4 kommentarer :

 1. Alltid trevligt med lite information. Min Chicagofavorit är
  'Chicago Sunrise' så pålitlig, stor, gul och rikblommig.

  SvaraRadera
 2. Roligt att få en bakgrund till alla Chicago dagliljor. Odlar bara en Chicago 'Bountiful' men den är jag väldigt nöjd med. I somras hittade jag en bonusdetalj - doft.

  SvaraRadera
 3. Här ingen Chicago-daglilja alls, men det måste man tydligen ändra på nästa säsong! Den där `Blackout´var ju väldans tjusig och historien bakom mycket intressant!!

  SvaraRadera
 4. Är också väldigt förtjust i Chicago-serien. Har inte många men tycker särskilt mycket om formen på blommorna.
  Birigtta

  SvaraRadera