fredag 25 oktober 2013

Sibiricagruppens vinnare i år (Del 3)

Nu är jag inne på mitt tredje inlägg med irisar i Sibiricagruppen, och alltså några av dem som varit allra bäst i år.  Idag blir det några äldre sorter och så vill jag ta med en kinesisk sibirica, alltså en iris i Chrysographesgruppen.  

Jag börjar med en liten sirlig iris som heter  ’Summer Sky’ (Cleveland, 1935). Som ni ser är det en riktigt gammal sort, men som väcker habegär hos de flesta som ser den. Hos mig är den ännu inte så gammal, men trots sin sirlighet och ännu inte så många blommor så är den ett blickfång.  Den blir kanske 70 cm och blomman är inte så stor. Jag är mycket förtjust i den.
Nummer 2 har i år varit fantastiskt fin, ’Wing On Wing’ (McGarvey 1969) Det är en vit iris, blomman är flat, rund och lite böljande. Hos mig är det en av de senare sibiricorna att blomma. Hos mig blir den ca 80 cm.Och så till sist, ’Wiesenprinzess’ (Ahlburg 1980) som alltså är en kinesisk sibirica. Kärt barn har många namn, så de går även bl a under namnet Chrysographesgruppen . En del av de kinesiska sibiricorna har lite svårt att klara sig hos mig på sikt,  dock inte denna som är starkväxande och rikblommig, den är högvuxen och storleken på blomman är ordinär.

Inlägg av: Lotta B

4 kommentarer :

 1. Alla tre väckte habegär hos mig - vilka skönheter!
  Noterar mig namnen som vanligt:-)

  SvaraRadera
 2. Att se så vackra Irisar vid denna tiden på året får mig att riktigt stöna av längtan till våren även om jag gillar hösten:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Wing on Wing ser jättefin ut. Nej, det är inget fel på de andra men den tilltalade mig lite extra.
  I år har det tillkommit ett litet gäng irisar i min trädgård, bla sibiricor o det har jag inte haft förut. Det skall bli så spännande att se hur de klarar sig här o hur blommora ser ut.
  Monica W

  SvaraRadera
 4. Javisst blir man full av längtan när man ser sommarens bilder:-) Skönt att höra att du skaffat flera irisar Monica!

  SvaraRadera