fredag 2 augusti 2013

Hostafavoriter - Del 2 (3)

Nummer två av mina favoriter kunde egentligen ha varit vilken hosta som helst ur Tardianagruppen. som kallas Blåfunkia på svenska. Jag tycker mycket om denna grupps växtsätt. Men nu valde jag;

'June'En del av Junes charm är den något vaxartade ytan som ger ett lätt "frostigt" intryck. Den tål sol bra men i sol blir den blågröna färgen mer grön och matt så ett halvskuggigt läge är att föredra. Den är en medium och blir 35-40 cm hög. Blommorna är ljuslila och kommer först i augusti.' June' lanserades 1991och utsågs till Hosta of the Year 2001.


'June' kom fram i ett mikroförökningslaboratorium (Neo Plants) i Storbritannien vid produktion av 'Halcyon' (vid registreringen anges den som sport). Av någon anledning så ansågs inte den planta som senare skulle kallas 'June' vara av intresse att odla vidare så en av de anställda tog med sig plantan hem till sin mammas (som heter June) trädgård. Där utvecklades den så bra att mamma June något år senare tog den med tillbaka till Neo Plants och som tack namngavs den senare efter henne. 

 


Inlägg av: A-C Carlson

7 kommentarer :

 1. Här delar du med dig av ytterligare intressant kuriosa av även en av mina favoriter:) June var en av de första medium hostona som jag köpte.

  SvaraRadera
 2. June är också en av mina favoriter. Håller sig fin hela sommaren även om det är torrt, som i år. Sniglarna verkar inte vara särskilt förtjusta i den och bara det är ett stort plus.
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just att sniglarna "nästan" undviker Tardianorna är en av orsakerna till att jag gillar dem.

   Radera
 3. Fina bilder À-C, verkligen jättefina. Glömde skriva det i tidigare kommentar.
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Verkligen en fantastisk Hosta den där June och kul att få bakgrunden som du ger. Har June sen många år och en delning skickar tom upp 'återsporter' som ser ut precis som Halcyon. Dock är det stor skillnad på bladfärgen, särskilt det ljusa mittpartiet, beroende på hur mycket sol den får.

  En fråga till er... ska jag kalla de helt blåa skott som kommer 'Halcyon' eller ska de vara namnlösa?

  /Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina,
   Kul med ett nytt namn på bloggen!

   Önskar jag hade ett rakt svar på din namnfråga men jag kan bara tala om hur jag tänker kring ämnet. Har själv aldrig sett 'June' revertera/sporta men eftersom den är mikroförökad så är det knappast konstigt att den gör det.

   Jag har själv i år plockat bort en del gröna sporter från några av mina variegerade "Mouse-hostor". Tänkte spara dem och se hur de utvecklas men jag kommer inte att kalla dem 'Blue Mouse Ears' (som de ursprungligen tagits fram ur) även om de för ögat i dagsläget ser helt identiska ut med denna. Även om jag inte har några planer på att sprida mina nya till andra så är det mer en försiktighetsprincip att låta dem få ett annat namn (Grön sport av NN). Det kan ju också vara så att de inte reverterat utan att det är en helt ny grön sport.

   Radera
  2. June är verkligen ett smycke! Bra att du tar upp den.

   Radera