lördag 31 augusti 2013

Dagliljans år

Som ny HIH:are var jag med på min första sambeställning i våras. Det var Monne som erbjöd oss att vara med och beställde dagliljor från Bourdillon, Frankrike. Efter ett antal timmars frossande på Bourdillons hemsida och en hård kamp mot mitt ”vill ha allt” lyckades jag behärska mig och välja ut fyra stycken. Lullaby Baby’, ‘Siloam New Toy’, ‘Smoky Mountain Autum’ och ‘Red Ribbons’. Plantorna kom, krukades upp (i väntan på att tjälen skulle gå ur jorden) för att till slut planteras. Döm sedan om min förvåning när jag hittade knoppar i alla fyra plantorna! Redan första året fick jag alltså njuta av blommorna :))

Jag fick en del ny kunskap på köpet. Som att färgerna får man ta med en nypa salt, de var ju fina i alla fall.  De stora bilderna är tagna på mina plantor. Alla fyra är tetraploider som enligt HIH:s hemsida betyder: ”Har fyra kromosomuppsättningar i var cell. Har i allmänhet större blommor, kraftigare stjälkar, klarare och skarpare färger” Låter ju bra. 

Sedan är ’Lullaby Baby’ semi- evergreen som enligt samma källa betyder: ”I områden med kallt klimat dör bladverket tillbaka strax ovan mark. Lite grönt kan ses längst ner. Börjar oftast inte växa igen förrän till våren” Låter helt okey.

Men ’Red Ribbons’ däremot är evergreen: ”Vintergröna, behåller i varmare regioner sitt bladverk året om. I kyligare klimat övervintrar de som en frusen klump med blekgrönt bladverk. Under milda vinterperioder kan de börja växa igen” Intressant, får se vad som händer i vinter…

Ska bli spännande att följa plantornas första år i svenskt klimat, hur de överlever vintern och blir väckta av sin första svensk vår.


’Lullaby Baby’ ska bli ca 50 cm hög, blommar 1-2 v före huvudsäsongen, Semi-evergreen.

’Siloam New Toy’ ska bli ca 45 cm hög, blommar 1-2 v före huvudsäsongen.


 


'Smoky Mountain Autumn' ska bli ca 45 cm hög, tydlig doft, blommar 2-4 v före huvudsäsongen. 

 

’Red Ribbons’ ska bli ca 1 m hög, blommar mitt i säsongen, remonterar.

Alla citaten är hämtade från HIH:s hemsida. Informationen i bildtexterna har tagits från Bourdillons hemsida liksom bilderna till höger.

Inlägg av Monica Wendt

5 kommentarer :

 1. Vad kul att de blommade direkt! Ibland står de över året efter. Jag tycker att de stämmer bra med bilderna. Dagliljor kan ju variera en del i färgtonen, och bilder brukar bli väldigt olika beroende på ljus, tid på dagen och kamera. Ibland utvecklas också blomman sämre om vi har det svalt och inte så soligt. T ex så kanske de inte blir så krusiga eller tillbakarullade.

  SvaraRadera
 2. Grattis till att alla blommade första säsongen! 'Smokey Mountain har tydlig doft står det. Att dofta på dagliljor är något som åtminstone jag glömmer bort. Får ta och kolla om jag har några doftande, förutom de tidiga gula, tills nästa sommar.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig att det där med färger får man ta med en hel näve salt, i alla fall när det gäller dom som ska vara lila/rosa - dom orange och gula stämmer dock rätt bra tycker jag!
  Men alla dina fyra var väldigt vackra och att dom blommade första säsongen är ju mycket trevligt!!

  SvaraRadera
 4. Det var ju kul att de alla blommade första säsongen:) Har märkt att det kan ta upp till tre år innan den "rätta" färgen,höjden och till o med blomformen visar sig när man har planterat dagliljor. Trodde först att detta enbart gällde frösådder men jag har erfarit detta som sagt även med namnsorter. Kanske de måste acklimatisera sig på sin nya plats ordentligt först:) /Monne

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att du fick blommor redan första året. Du kan kanske efter nästa år blomning återkomma och berätta om det skett någon förändring av färgen på blommorna eller om du fortfarande tycker att man skall ta katalogernas färgbilder med en nypa salt.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera