tisdag 23 juli 2013

Nu blir det revolution!

Har genom åren samlat på mig en hel del hostor och det finns många av dem som jag tycker är otroligt vackra och några som inte ser speciellt annorlunda ut än andra. Några är jättestora, några är pyttesmå och några är mitt emellan. De flesta har dock något som gör att jag vill ha dem kvar men en sak som jag inte gillar är de namnsorter som reverterar, alltså återgår till sin ursprungliga form. Jag har upptäckt två sådana i min trädgård den ena är ’Pandoras Box’ som jag får gräva upp var tredje år för att ta bort de blad som är enbart gröna. Det är OK om än irriterande, men eftersom den är en mini och står i ett stenparti är den lätt att gräva upp.
När det gäller de större hostorna är det ett fasligt jobb att gräva upp och dela dem särskilt om de börjar revertera redan året efter plantering. Den namnsort av den större modellen jag menar är ’Revolution’ en sport av ’Loyalist’ som jag också har och aldrig har uppfört sig på detta vis.
 
Så nu ska det bli revolution i min trädgård, alla reverterande hostor (utom ’Pandoras Box’) ska bort, de får hamna uppe vid naturdammen eller på en plats där jag inte ser dem så ofta.

Inlägg av Monica Hermanson

2 kommentarer :

  1. Jag antar att de mest är de mikroförökade plantorna som beter sig på det sätter du beskriver. Av de äldre hostorna känner jag bara till att "undulatorna" regelbundet behöver delas för att inte revertera.

    Jag har i år haft två stycken variegerade "möss" som antingen reverterat till blått eller lämnat blåa sporter. Osäker på den korrekta benämningen när dessa fenomen uppstår.

    Förstår dig fullt ut att du förvisar dessa plantor. Eftersom det är revolution på Alen skall de kanske vara glada att de inte blir avrättade.

    SvaraRadera
  2. Jag köpte min 'Revolution' hos Beeches i England för 9 år sedan. Den har aldrig visat några tecken på att vilja revertera ller sporta. Förmodligen inte mikroförökad då?

    SvaraRadera