söndag 28 juli 2013

Hostafavoriter - Del 1 (3)

Att välja ut sina favoritsorter kan vara knepigt. För min del varierar det över tiden och nykomlingarna är förstås alltid intressanta. Men när jag under vintern går igenom de foton jag tagit under föregående sommar så är det alltid en del sorter som jag valt att ta extra många bilder av. Av någon anledning så är det alltid samma sorter varje år så dessa ligger naturligtvis mig extra varmt om hjärtat. Här kommer en serie med tre av mina favoriter.

Hosta 'Abiqua Drinking Gourd'


Denna blågröna hosta med sina skålformade blad vill jag inte vara utan. Redan när bladen kommer upp på våren har de en säregen form. På den vaxartade ytan pärlar sig vattendropparna.


 'Abiqua Drinking Gourd' tillhör Tokudamagruppen, är en Large och blir 60-70 cm hög. Bladen  är ungefär lika långa som breda (enligt registreringen 19 x 21 cm). Blommorna är vita.
 

Abiqua är en å i Oregon, USA. I närheten fanns den numera nedlagda plantskolan Walden West Nursery. Plantskolan registrerade 25 olika sorter med namnet Abiqua. 'Abiqua Drinking Gourd' sägs ha fått sitt namn då en av plantskolans ägare, Chuck Purtymun, en morgon såg sin hund dricka regnvatten ur ett av hostans skålformade blad.

Av: A-C Carlson

5 kommentarer :

 1. Denna var ny för mig - va fin den är!

  SvaraRadera
 2. Har den inte (ännu:)) men gillar den skarpt:) Kul med historien bakom namnet:)

  SvaraRadera
 3. Ny för mig också. Visst måste det vara så att de där som man fotar extra mycket betyder en del för en. Intressant med historien kring namnet.

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset, den var väldigt läcker!

  /Carina

  SvaraRadera
 5. Snygg - och rolig historia bakom, det gör den ännu mer åtråvärd!

  SvaraRadera