lördag 20 juli 2013

Återuppstånden


För c:a fem år sen så beställde jag, tillsammans med ett par trädgårdsvänner, ett antal irishybrider från USA. Efter mycket om och men så anlände de till Sverige där de låg "någonstans" i tre veckor trots friskhetsintyg. Till slut så kom de dock hit till Gotland, men just då var jag på fastlandet en vecka och den trädgårdsvän (!?) som tog emot mina irisar packade aldrig upp dem - så de låg en vecka till. Alltså var alla plantor helt ihoptorkade och förmodade döda när jag till slut fick möjlighet att plantera dem. Men, man är ju optimist, så jag klämde ner alla elva plantorna i mina olika (beroende på blomfärg) pallkragsrabatter och höll tummarna!

Iris (Sibiricagruppen 'Charming Billy'

Och två av dem överlevde faktiskt, det var 'Dark Aurea' och 'Charming Billy'. Den förra har växt till sig enormt och har "nallats" ett par gånger eftersom den börjar fylla upp hela pallkragen. 'Charming  Billy' har inte växt lika mycket, kan bero på sällskapet av salvia och näva, men den har blomma villigt under de här åren.

'Dark Aurea' - nattbild
För några veckor sen så fick jag se något i en av pallkragarna när jag rensade i dem. En stor rugge med väldigt bekanta blad. Men i just den lådan hade jag ju ingen iris!? Där satt det bara en massa dagliljor! Efter ytterligare en vecka så såg jag dessutom en massa blomknopp - och nu såg jag ju att det garanterat var en iris!!
Iris (Sibiricagruppen) 'Fond Kiss'
 Oj, vad spännande! Vad var det för iris och vad kom den ifrån? Kunde det verkligen vara en amerikanare som legat och slumrat i så många år och nu helt plötsligt bestämt sig för att titta upp? Javisst, nu när den har slagit ut så upptäckter jag att det är en underbar vacker irishybrid som heter `Fond Kiss´.
'Fond Kiss' - nattbild
Efter kontroll -  både av blommorna och mina egna anteckningar - så stämmer det hela. Exakt den torra och döda plantan planterades i just den pallkragslådan. Det hela är ganska otroligt!

Inlägg av Susie Bloom

3 kommentarer :

  1. Vilken tur att den dök upp. Fond Kiss är så fin, och det ser man ju på dina bilder också:-)

    SvaraRadera
  2. Vilken fantastisk historia! Fond Kiss är verkligen vacker:)

    SvaraRadera
  3. Härliga irisar, det är ju min favoritblomma. Blomningstiden kunde gärna få vara längre. Ha en skön dag/Carita

    SvaraRadera