lördag 4 maj 2013

Sorkangrepp på iris

   Frågor & Svar

  Iris


Hur har ni andra det med sorkangrepp? Har ni några bra tips på hur man blir av med dem?

Vi drabbas tyvärr emellanåt av sorkangrepp i vår trädgård. I år har de varit särskilt aktiva i den sk. ”trapprabatten”. Där finns stora sorkhögar och många av växterna har helt eller delvis blivit uppätna underifrån. Den här Irishybriden 'Tetra-Versilaev' som efter några år blivit en rätt ansenlig planta har nu blivit betydligt mindre.


Jag har lyckats att rädda några bitar som jag har krukat upp och ska nu  se hur den övriga plantan kommer att se ut i sommar. Tyvärr tror jag att det är många irisar i just den här rabatten som fått påhälsning av sorken. 

Vi har testat betad säd med bra resultat men då gäller det att hitta sorkgångarna vilket inte alltid är så lätt.

Monica Hermanson

4 kommentarer :

 1. Är lyckligt förskonad från sorkangrepp, men.....däremot har vi skogsmöss som äter upp vårlökar. Speciellt då krokus och tulpaner. Narcisser rör dom däremot inte alls - och som tur är aldrig mina iris eller dagliljor!
  Var ute nyss på en morgonrunda med hunden och då såg jag att en massa har börjat titta upp i mina pallkragsrabatter, bl.a. dom mörklila `Dark Aurea´som är en underbar iris!!

  SvaraRadera
 2. Kan inte bidra med några förslag på lösning då min erfarenhet av sork tack och lov är liten. Undrar däremot om just irisrötterna är en sorkfavorit eller om andra växter i samma rabatter drabbas på samma sätt?

  SvaraRadera
 3. Jag har inte heller några svar att ge, försöker på allehanda sätt och husmorstips. Vissa år har jag haft stora sorkangrepp, på många olika sorter, I år tycks vara ett bra år.

  SvaraRadera
 4. Har också bäst resultat med betad säd. Gömde nere i gångarna då. Nu har vi precis köpt en ny fälla, så nästa ång jag hittar sorkgångar skall vi testa den. Det är många olika fällor som inte funkar....

  SvaraRadera