onsdag 8 maj 2013

Hosta inte bara blad

Hosta 'Otome No Ka'


Vill passa på att presentera en av mina hostafavoriter. Inte har bladen någon spektakulär teckning utan är helt gröna..Den är en tacksam marktäckare som sprider sig med utlöpare. Höjd 15-20 cm vilket gör den lämpad i framkanten av rabatten.


Bladen kommer tidigt och är friskt "mellangröna". Trots att bladen är  relativt tunna klarar den sig bra från snigelangrepp. De verkar helt klart föredra grannen till vänster som är 'Wogon'.


Många fnyser år hostornas blommor men jag tycker att dessa lila är trevliga. De helt gröna knopparna dyker upp redan i mitten på maj och är i sig fina att se på. Blomningen börjar vid midsommar och pågår en bit in i augusti. Enstaka blommor kommer vid en andra blomning så sent som i oktober. 'Wogons' blommor är liknande.


Blommorna sägs dofta men det har jag aldrig lagt märke till.
 

Som framgår av namnet är 'Otome No Ka' en japansk sort. Otome lär betyda jungfru men jag har inte lyckats klura ut resten av namnet.

Inlägg av A-C Carlson

5 kommentarer :

 1. En del av de "revande" hostorna tilltalar mig väldigt:) Den här tillhör verkligen den kategorin:) Den skulle jag kunna tänka mig att köpa. Det är många hostor som betecknas doftande men jag tycker inte att de doftar speciellt mycket.

  SvaraRadera
 2. Åh vad vacker den var! Jag har en eftersatt rabatt mot vildmarken bakom huset där jag satt en massa hostor. Tyvärr verkar dom dock inte trivas, dom växer väldans dåligt - det är nog alldeles för torrt. så jag har börjat flytta hostorna till lämpligare rabatter och den här skulle verkligen passa i en av dom!!

  SvaraRadera
 3. Härlig sort! Tycker själv att många hostor har fina blommor och deras prydnadsvärde är underskattat.

  SvaraRadera
 4. Nyutslagna hostablommor är väldigt fina. När de börjar vissna och ramla av tycker jag de fördärvat hostabladen och då åker sekatören fram.

  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Det här är en favorit i vår trädområde, den är en så tålig och fin marktäckare. Och jag tillhör de som gillar blommorna hos hostorna.
  Kristina

  SvaraRadera