måndag 8 april 2013

Spelar det någon roll?

Vi har väl alla växter som av olika anledningar saknar ett korrekt namn. De kan vara felnamnade, sådana som "kom med huset", växter som gått i arv och fådda växter. Det finns en chans att de är frösådda men de flesta är sorter. Egentligen tycker jag inte att det spelar någon roll om man känner till namnet men jag tycker ändå att det finns en viss spännng i att försöka finna ut det. Är det en gammal sort, är den väldigt vanlig eller t.o.m ovanlig etc.

Här är de de iris som "kom med huset" när jag senast flyttade 3 st av germanicatyp och en sibirica. Skulle tro att dessa sorter är inköpta på 60-talet men de kan även vara äldre.

Iris 1
Denna iris har en enorm tillväxt så rhizomerna måste i princip delas vart tredje år. Jag tror att den är väldigt vanlig åtminstone lokalt. För några år sedan fann jag några knölar vid en rivningstomt som jag tog med mig hem. Blev smått besviken året därpå då blomningen visade att det var vara exakt samma sort som den jag redan hade.

Iris 2
Denna smutsgula iris levde farligt under många år. Vare sig färg eller blomform tilltalade mig. Men det är så svårt att slänga växter. Till slut fann jag ändå en plats där den kommer till sin rätt och färgen är trots allt inte så tokig.

Iris 3
Denna vanliljvita germanica är riktigt trevlig. I sällskap med en röd pion är den en riktig höjdare. Även den har jag sett i andra trädgårdar i grannskapet.

Iris 4
Så till sist en helt vanlig blå sibirica. Dock en stabil sort där bladen håller sig upprätta.och med en fin blomform. Jag har den på flera ställen men ursprungsplantan grävde jag bort i somras. Det var nästan 3 m2 iris som skulle bort. Två stycken spadar gick åt på kuppen och till slut delade jag de resterande klumparna med en fogsvans.

Inlägg av A-C Carlson


5 kommentarer :

 1. Jag har flera Irisar som jag inte har namn på, den översta är nog en liknande sådan:) De två andra är jättesnygga, synd som sagt att de är namnlösa men ibland struntar jag i det om jag gillar dem tillräckligt mycket:) /Monne

  SvaraRadera
 2. Anledningen till att jag vill ha mina växter namnsatta är att jag får - och det får förmodligen ni också - många förfrågningar vad det är av besökare eller bloggare som tänkt sig skaffa sig en planta. Och alla kan man ju inte ge en bit till, då hade man inget kvar i trädgården!
  Annars kan jag hålla med, det viktigaste är ju att växten är tilltalande. Alltså har man en hel del som inte har något namn, men som man gillar!!
  Jag försöäker dock, så gott det går, att föra ett register över allt jag införskaffar. I början var jag duktig och gjorde utförliga ritningar i datorn, men när jkag började flytta om allt så stämde ju inte dom längre och jag hann inte med att ändra. Så det blev ganska rörigt till slut....
  Numera sätter jag in alla "namn-och prislappar" i fotofickor i en TJOCK A4-pärm. Det har visat sig fungera mucket bra!

  SvaraRadera
 3. Håller med dig Susie, det är omflyttningarna som är "boven i dramat" för det mesta:) Det var en mycket bra idé med en pärm med fotofickor!! Det ska jag nog anamma;)/Monne

  SvaraRadera
 4. Många irisar får man vara nöjd med att den är fina! Just nr 3 tror jag att du vågar kalla Iris 'Flavescens' en sort som är vida spridd.

  SvaraRadera
 5. Både nr 1 o 3 var riktigt fina.
  Angående blommor o namn så har jag börjat fotografera alla nya plantor, ett foto på plantan (gärna med blomma) o ett på etiketten. Bilderna ligger i datorn tills vidare men är tänkta till ett framtida album.
  /Monica W

  SvaraRadera