lördag 27 april 2013

Skrivet i guld

Från sydvästra Kina och Myanmar kommer sammetsirisen, Iris chrysographes. Den skall enligt uppgift bli ca 50 cm hög, men riktigt så hög blir den inte hos oss. Kanske beror det på att den står lite för torrt eftersom den tycker om fuktighetshållande jord.


 
Iris chrysographes ’Black Form’
 

De smala gräslika bladen skiftar i grågrönt, väldigt vackert till den mörka blomman. Namnet chrysographes betyder ’skrivet i guld’. Troligen på grund av den gula markeringen på de hängande kalkbladen.  

Sammetsirisen brukar blomma i början på juni här på Västkusten. Tyvärr har den bara ett par blommor på varje stjälk, men färgen och doften uppväger mycket. Den kan med tiden bilda en riktigt stor planta. Precis som många andra irisarter växer den ut i en ring som blir tom i mitten.

'Stjerneskud' och 'Black Velvet' är namn på andra sammetsirisar som får mörka blommor.

Inlägg av Birgitta H Olsson

8 kommentarer :

 1. Planterade några såna här underbart vackra irisar för ett par år sen, men tyvärr.....dom trivdes tydligen inte hos mig för jag har inte sett skymten av dom!

  SvaraRadera
 2. Jag är ute efter en mörkröd sådan, som jag såg i en trädgårdstidning förra året, men i beskrivningen stod endast Iris chrysographes, och när man söker på det får man oftast upp de mörka/svarta. Vet ni något sortnamn jag kan söka efter?
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
 3. Iris chrysographes har gett namn åt de kinesiska sibiricorna som också heter Chrysographesgruppen. det finns flera olika namnsorter som Birgitta skriver, men den 'vanliga' är inte så svart som flera andra. Många i gruppen blir väldigt bra plantor, hos mig, men arten har en tendens att avveckla sig hos mig efter ett par år.
  Det finns inga mörkröda Iris chrysographes, utan de är mer rödvioletta. Titta i galleriet på hemsidan så finns en bild
  http://www.hih-gruppen.se/iris/irisgalleri/arter/chrysographesSpec.html

  SvaraRadera
 4. Denna verkar vara en lynnig art som antingen inte vill sig alls eller växer så det knakar. Jag har försökt några gånger men den blir liksom hos Susie en kortlivad relation. Hos andra ser jag hur de stormtrivs under liknande omständigheter som jag ger dem.

  SvaraRadera
 5. Säger som A-C här är de inte så långlivade heller, satsar i stället på säkrare kort:)

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt att den trivs och växer till här hos mig när så många av er tycker den är kinkig ;-))

  SvaraRadera
 7. Oj, jag trodde den var lätt för här verkar den trivas. Har 2 inköpta plantor som jag fick delade förra året. Det lustiga är att de skiljer säkert minst 20 cm i höjd på dessa 2. Fina är de i alla fall o kul att lyckas med något som tydligen kan vara lite kinkigt :)
  Monica W

  SvaraRadera