onsdag 3 april 2013

Frestande holländska iris

Frågor & Svar

Iris

Nu på vårens mässor säljs ofta lökar av underbart vackra holländska iris och säljarna berättar hur de skall planteras och att de är härdiga. Jag har flera gånger köpt dessa färggranna iris. De har blommat en gång men sedan försvunnit.

Har även köpt lökar på hösten och planterat. De blommar nästa sommar och försvinner sedan. Även de stora lökfirmorna anger dem som perenna. Vad gör jag för fel?

Svar: Du är inte ensam om att misslyckas med att övervintra de holländska irisarna (Iris × hollandica). Dessa lökar kräver bakning - sommartorka - för att blomma om. Utan lökbädd/hus kan det vara svårt att ordna i vår klimat. Således får vi betrakta dem som ettåriga även om någon enstaka kan återkomma under ett eller två år.

Har någon lyckats med att gräva upp lökarna efter blomning och därefter förvarat dem torrt och på så sätt fått dem att blomma om så tala om hur du går tillväga.

Komplettera gärna på svaret med egna erfarenheter  1 kommentar :

  1. Jag ska försöka mycket snabbt reda ut denna del av irissläktet. Släktet är uppdelat i 6 undersläkten varav 2 är stora och 4 mindre. Ett av dessa mindre undersläkten är Hermodactyloides, hit hör bl a I reticulata och I histrioides som är de små våririsarna som kommer från lök. Dina irisar hör till undersläktet Xiphium, där finns de lite högre lökirisarna som kommer från västra Europa och norra Afrika som vi kallar spanska, holländska eller engelska irisar. Här finns en stor hybridgrupp (holländska och spanska); som odlas framför allt som snittblomma (95%);Dessa lökar är härdiga i Sverige i bästa fall. Dvs om de får en varm torr sommar (då de bakas);. Detta händer väldigt sällan vilket gör att dessa lökar sällan överlever mer än 1-2 år. I detta undersläkte finns även den engelska irisen, Iris latifolia (syn I xiphioides);den är härdigare än de andra och vill också stå lite fuktigare. Den kommer ursprungligen från franska och spanska Pyreneerna. Den lär vara relativt lätt att odla. Blommar i juni-juli, ca 65 cm, finns olika selektioner, men den ursprungliga är blå.
   Jag har själv aldrig lyckats mer än en säsong med dessa.
   /Lotta

   SvaraRadera