torsdag 11 april 2013

Äter rådjur dagliljor? Frågor & Svar

Hemerocallis


I flera listor på rådjurssäkra växter finns dagliljan med men på HIH:s hemsida tas rådjur upp under Ohyra & problem. Vad är sant?

Svar: Här går erfarenheterna vitt isär. Rådjur verkar vilja testa det mesta och en del av dem tycker om dagliljor medan andra lämnar dem. I många trädgårdar upplevs rådjuren som ett stort problem då de framförallt ger sig på späda blad på våren och senare knopparna. I andra trädgårdar får dagliljorna vara i fred. Generellt tycker de också mindre om gula blommor men om det gäller även knoppar på växter som senare blir gula får lämnas obesvarat.

Komplettera gärna på svaret med egna erfarenheter

5 kommentarer :

 1. I vår trädgård har vi stora problem med rådjur:( På våren när de börjar att skicka upp sina gröna friska skott brukar rådjuren knipsa av dem direkt, de kommer dock tillbaka senare. När knopparna sedan visar sig är det ytterligare en period som tilltalar rådjuren, fast jag har viss förståelse eftersom knopparna verkligen är goda:) Men utslagna blommor brukar få vara. /Monne

  SvaraRadera
 2. Samma här. Har inte provsmakat knopparna men de lär ju vara väldigt nyttiga :) En daglilja fick sina första knoppar i fjol, den täckte jag med nät, men vad hjälpte det sniglarna bet av stjälkarna :´(
  Får hoppas utebliven blomning ger en större o kraftigare planta med många knoppar i år :D
  /Monica W

  SvaraRadera
 3. Här är det gott om rådjur men dagliljorna tillhör inte favoritväxterna. Tidigt på säsongen kan de beta på de nya bladen men jag har aldrig noterat att de knipsat av några knoppar. Antingen är det ren tur eller så finns det andra växter på ”menyn” i rabatterna som smakar bättre.

  SvaraRadera
 4. Hos mig äter de tidigt på säsongen. De betar ner de helt, men senare upplever jag att det är annat som passar bättre. Däremot tycker jag mig ha sett att hararna gärna knaprar av bladen. (på hostor också)

  SvaraRadera
 5. Hos oss betar de ner dem till markytan, eller ännu djupare flera gånger på våren. Tuggar i sig blomstängeln om den vågar sig upp.
  Skulle det mot förmodan bli några knoppar, åker de ner i magen de också.
  OM det sedan råkade bli någon kvar som går till frön, tar Rådjuren dessa natten före de skall skördas.
  Måste jag skriva att jag anser att Rådjur passar bäst i frysen och verkligen är en plåga hos oss.
  Hostorna däremot har de aldrig rört, vågar jag skriva så, eller utmanar jag ödet?
  Inte kul att näta in alla rabatter men det är det enda sättet att få se några blommor.
  Ledsen Karin i SKARA //

  SvaraRadera