fredag 1 mars 2013

Fortsättning på Susies inlägg om irisar.....

Här är en mörkt vinröd iris som jag tyvärr inte vet något namn på, det är en "fådd" växt och då blir det ofta så. De flesta trädgårdsodlare verkar inte bry sig om vad växterna har för namn, jag vet faktiskt inte varför. Ju mer intresserad man blir, desto mer vill man ju veta om sina växter och namnet är väl det absolut viktigaste till att börja med?
Nu är den här bilden inte hemifrån min trädgård, utan istället från en väninnas som i sin tur fått den okända namnlösa irisen från mig. Alltså för jag ”traditionen” med namnlösa växter vidare! Man får skämmas!!

När jag nu är inne på det här med namn, så har jag ett litet problem. För ett antal år sen så köpte jag några hybrider från ett företag som numera är nerlagt, så jag kan alltså inte kolla med säljaren. Det är så här att jag har två namnlappar till en iris som blommade förra året.
Namnen är 'Rebecca Perret'- som enligt lappen ska vara blå och vit, vilket stämmer hyfsat - den andra är 'Condottiere' - som ska var blå och blålila. Jag trodde helt klart att det är den förra, men när jag letar på nätet efter 'Condottiere'' för att vara säker så får jag upp bilder som ser precis ut så här! Vad gör man nu? Från samma firma köpte jag också irisen nedan, men med den har jag inga namnproblem.
Det är en iris med det krångliga namnet 'Vague´a l´Amé och det är den enda rosa jag har. Jag hade en vit och laxrosa tidigare, men den har inte blommat på flera år nu.
Jag köpte några fler exklusiva hybrider från samma firma, men om de finns kvar men bara inte blommade förra året kommer jag faktiskt inte ihåg. De gör ju så ibland har jag märkt och det var så mycket som hände i trädgården efter omdräneringen förra året. Jag hoppas verkligen att det är så för det skulle kanske lösa problemet med namnet på den förra irisen. Helt plötsligt börjar det kanske blomma en härligt blå iris i rabatten!
 
Inlägg av Susie Bloom

3 kommentarer :

 1. Det där med namnlösa och felnamnade är så himla trist;( Det är ju som du säger så "viktigt" för oss trädgårdstokar/nördar att ha rätt namn på sina plantor. Tyvärr är det ju många plantskolor som inte har riktig koll på sina plantor innan de säljs vidare. Men de är ju inte mindre vackra för det:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Både Condottiere (1978) och Rebecca Perret (1992) är framtagna av Cayeux. Visst är de klika på bild, men RP ska ha rent vita standards (upprättstående kronblad) vita falls (hängblad) med ljuslå (lavendel) färgade kanter. det stämmer väl med din tycker jag. Condottiere ska vara mer lämnt ljus blå standards och falls. /Lotta

  SvaraRadera
 3. Det eviga gisslet med etiketter och namn. Vet inte hur många gånger jag bytt "system" och trott "Aha, det här kommer att funka". Icke då !!
  Här finns en hel del, läs flertalet, som inte heter någonting vettigt alls. En del vet man ju på grund av ett speciellt utseende, men snarlika är svåra.
  Materialutarmade etiketter var nog det som förstörde från början innan jag begrep att de "förbrukas" av sol och kyla.
  Så jag får sälla mig till ovan nämnda "folk som inte bryr sig om växternas namn" och odla för ögats fröjd och för en av trädgårdens mest beskådade växtgrupp..

  SvaraRadera