lördag 9 februari 2013

Nya iriskorsningar Interspecies och Interseries

Irissläktet är stort och alla irisar korsar sig inte med varandra naturligt. T ex har flera av dem olika kromosomtal. Häromdagen fick jag mitt medlemsblad i SIGNA (Species Iris Group of North America) och där är en lång artikel om just alla dessa korsningar, företrädesvis på skägglösa irisar. En stor del av artikeln behandlar vad man ska kalla de olika korsningarna. Tomas Tamberg i Berlin har gjort ett jättearbete med dessa korsningar under många år.

Det börjar komma fler och fler av dessa olika korsningar och vi måst vänja oss vid vad det är. I texten nämns en mängd t ex  Vertosa (versicolor × setosa) Sibigraphes (sibirica × chrysographes) och Pseudata (pseudacorus × ensata.
 
En korsning som blivit lite vanligare är Sibtosa som är en bra korsning för oss i Sverige, jag har odlat ett flertal sorter under ett antal år, och de är utmärkta plantor.

Fler sorter kan man hitta på Tambergs hemsida .

På bilderna sorter från Tambergs:
 Sibcolor (sibirica x versicolor) - I. ’Tango Music’  

Sibtosa (sibirica x setosa) - I. ‘Butterfly Fountain’
Tetra “Versilaev” (versicolor x laevigata, tetraploid), sådd av frön från Tambergs.

Inlägg av Lotta Bernler

4 kommentarer :

 1. Det finns så många fina och odlingsvärda irisar så man blir alldeles hagalen:) 'Butterfly Fountain' är ju verkligen underbar:) /Monne

  SvaraRadera
 2. Gillar Versilaev-hybriderna skarpt. Så enkla och så vackra. Beställde som sagt en 'Fourfold Blue' av Tambergs 2012 men fick nöja mig med en "sibling". Hoppas nu att den blommar i sommar och är lika snygg som sitt syskon. /A-C

  SvaraRadera
 3. Om du inte redan har den Monne så ordnar vi det. A-C den är säkert jättefin den också. /Lotta

  SvaraRadera
 4. Jag har den Lotta, fick den av dig förra året men tack ändå;))

  SvaraRadera