fredag 1 februari 2013

Hostor jag har kvar

För nyare H-I-H vänner vill jag omtala att jag, som heter Thomas, är en föredetting, som egentligen slutat odla, men som segar mig fram dag för dag. En gång hade jag en spännande trädgård på vårt sommarställe, vid en åstrand i södra Kalmar län. Där växte bl.a. ett relativt omfattande sortiment av hosta, iris och dagliljor. Men när ålder och krämpor satte in fick jag lämna trädgården vidare och dra mig tillbaka till en liten tomtbit på BRF Apelsinen i glasbrukskommunen Nybro. Den tomten ligger på en avplanad grusås, påförd ca 20-25 cm så kallad matjord. Enligt vad som berättats fanns inte en enda daggmask i jorden de första åren efter att husen byggts i början av 1990-talet. Numera kan en oktoberdag se ut som om den hemsökts av vildsvin. Helt uppbökad med hundratals små jordhögar. Säkert finns de i rabatterna också, men där syns de inte så tydligt.
'Blue Angel' och 'Northern Exposure', m.fl
Omkring 2005 (vi kom dit 2000) började jag försiktigt att flytta över några hostor (och dagliljor) från trädgården vid kusten. Det gick så till att jag vände upp och ned på en bit gräsmatta. Hackade särskilt sönder torven på ca 25x25 cm där plantan skulle stå och satte ned den. Resten av den vända turfen strödde jag över med lite plantjord eller kompost och bearbetade den tills den gamla grässvålen vissnat efter några månader. På det sättet fortsatte jag tills tomten var slut. Det har blivit 12 plantland på ca 4-10 km² i lite olika former men med raka kanter. Jag odlar inga andra perenner än H-I-H växter

Massbild, bl a. 'Pauls Glory' i mitten
Till en början kantskar jag rabatterna ett par tre ggr/år, men från och med våren 2012 satte jag en sarg runt samtliga för att slippa den arbetskrävande kantskärningen.

Hosta har jag i fem av landen, varav tre är helt ”rena”. Alla inritade på kartskisser, för att slippa etiketter. Total har jag kvar ca 100 sorters hostor av de som jag tycker mest om. Inga riktigt små, dock några mindre men desto fler av medelstora och riktigt storväxta. Jag sköter dem på samma sätt som de dagliljor och de få irisar jag har kvar.
Från v. 'Sea Saw', 'Zager's White Edger', 'Tokudama Aureomarginata'

Den gamla blasten huggs ner när frosten knäckt den och så får den ligga till vårsolen torkar upp landen och det blir dags att ta bort fjolåret och överströ med ett lager täckbark/barkmull. I mitten av april övergödslas tomten i sin helhet med NPK 11-5-18.Med det och vattning (vi har en gemensam djupborrad brunn) får de klara sig hela säsongen.

Vad jag konstaterat är att odlingsförutsättningarna skiljer sig en hel del mellan kusten och Apelsinen (+ 80 m). Först är det i april när tidiga sorter börjat växa. Vid kusten blir det ingen märkbar frost, medan det i Nybro kan komma frostnätter enda in i maj, då tidiga sorter som t ex’ 'Inniswood' och flera storbladiga plantor kan få sin första tillväxt frostbränd, om de står öppet och soligt. Tyvärr finns då inget annat att göra än att klippa av bladen och vänta på återkomsten. 2010 drabbades minst ett 30-tal plantor, 2011-12 färre. En annan skillnad är storleken på tillväxten. Plantorna här blir något lägre och bladen mindre än på den tidigare platsen. Det gäller medelstora och stora hostor. På låga och småbladiga plantor märks ingen skillnad.

Inlägg av Thomas Nilsson

5 kommentarer :

 1. Vilka fantastiska bilder på din trädgård! Intressant att höra hur du gör på våren med gödsling. Trevligt att du trots ålder och krämpor kan dela med dig av din historia och erfarenhet här på Bloggen;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Vilka fina bilder från din trädgård Thomas! Det är ju bra att du har trädgården i Nybro, nu när det blivit för mycket med kustträdgården. Du verkar ha fått in väldigt mycket och man förstår att det trots allt är en del att göra. Intressant läsning. /Lotta

  SvaraRadera
 3. Det är alltid lika roligt att få se bilder från andras trädgårdar och visas hostor då blir jag extra glad. Tack för "titten", intressant information och härliga bilder! Att ha "slutat odla" men ändå ha 10-12 rabatter och ca 100 hostor - ja då är man entusiast.

  Att gilla hostor är bra när krafterna tryter. De måste platsa bland de minst skötselintensiva perenner som finns.


  SvaraRadera
 4. Utbudet på Hosta är ju enormt, så att bygga upp en trädgård på en enda växtgrupp kan ändå ge en väldigt varierad och intressant plantering.
  Det har du lyckats väl med, Thomas. Bladformer och färger harmonierar och samplanterar snyggt.
  Riktigt roligt att du delar med dig av dina bilder.

  SvaraRadera
 5. Fantastisk planering av Hosta och underbar berättelse, fler sådana tack!

  SvaraRadera