fredag 15 februari 2013

Hosta - en favoritväxt även i kruka


Taklök och hosta krukodlar jag gärnaBåda tycker jag fina att kombinera med andra växter som har mer färgstarka blommor eller med t.ex gräs.


De riktigt små hostorna, minivarianterna, kommer upp i höjd och man slipper ligga på alla fyra för att kunna se dem ordentligt.


Bladen får inga eller nästan inga snigelangrepp och plantorna klarar vintern utan att behöva flyttas in. Hosta är ingen växt man behöver krusa extra med för att den skall vara fin. Hos oss får en del skydd mot väta under vinterhalvåret medan andra som står planterade i stora krukor, krukor så tunga att de får stå kvar på sin plats hela året, får klara sig ändå. Klarat sig galant har de också gjort även under de senaste riktigt kalla vintrarna.

Hostor jag är extra rädd om hamnar i bänkar eller under simsen för att få skydd, eller så välter jag omkull krukorna så det inte kan regna direkt i dem. 

Favoriterna är många men det finns alltid de som man tycker extra mycket om och dit hör 'Phantom', 'Cinnamon Sticks' och 'Emeralds and Rubies'. Alla tre fastnade jag för när jag läste om dem i The Color Encyclopedia of Hostas av Diana Grenfell och Michael Shadrack.


Hosta ’Emeralds and Rubies’ (Dishon 1994) med sina vackert röda bladskaft, tog Bohus perenner hem åt mig 2006. De rubinröda skaften och smaragdgröna bladen blir allra finast om man kan se dem i ögonhöjd och motljus.


'Cinnamon Sticks' (Herold NR) med sina nästan hjärtformade grågröna blad och rödprickiga skaft där det rödprickiga fortsätter upp i bladen, gav mig både hjärtklappning och habegär när jag såg den för första gången. Det visade sig att den fanns att få tag på när jag gjorde en beställning från Fransen 2007.

'Phantom' (Solberg&Wilkins 1995) har också grågröna blad med lite rödprickiga skaft. Svår att hitta på plantskolorna men när jag frågade hos Fransen fanns också den att köpa. Har krukodlat den sedan 2009 och i våras delade jag den för första gången.

Skulle det vara någon som helst nackdel med att odla hosta i krukor så är det att de måste delas lite oftare än när de växer på friland och så passningen med vatten förstås.

Inlägg Birgitta H O

3 kommentarer :

 1. Håller med dig om att hosta är perfekt att odla i krukor:) Jag har några i krukor men jag ska ha många fler framöver, letar bara de "perfekta" krukorna:)) Underbara bilder på underbara hostor:) /Monne

  SvaraRadera
 2. Du visar som vanligt vackra bilder. Habegäret väcks. De röd/brunskaftade är, åtminstone hos mig, en favvo för sniglarna. Att ha dem i kruka minskar snigelangreppen och dessutom ser man de läckra stjälkarna bättre. /A-C

  SvaraRadera
 3. Jag har massor av krukor, både små och jättestora och jag har tidigare odlat Hosta i krukor när jag bodde i Stockholm. Men här på Gotland har jag inte haft några snigelproblem - ännu - så jag har satt dom i rabatterna.
  I vår ska dock en rabatt göras om och dom hostor som växer där ska flyttas, så det blir alldeles perfekt att sätta dom i krukor tills jag vet exakt var dom ska får bo! Tack för påminnelsen!!

  SvaraRadera