fredag 22 februari 2013

Fler bloggare efterlyses.....


…stod det i senaste HIH-bladet

En sådan uppmaning kan man ju bara inte strunta i,eller hur? Speciellt inte om man som jag älskar att skriva - och prata - om det som står mig närmast, min trädgård och mina växter. Och då i synnerhet om mina hostor,mina irisar och mina hemerocallis. Hostor har jag inte så många av, hemerocallis har jag väldigt gott om, men det här ska handla om mina - numera - ganska få irisar.
Anledningen till att jag inte har så många kvar är att halva "innerträdgården" (som är den delen av tomten där jag har en massa rabatter) grävdes upp senhösten 2011. Vi var tvungna att akut dränera om grunden. Uppgrävningen kom alltså väldigt hastigt på, så jag hann inte flytta en enda perenn eller lökväxt. Nästan alla mina våririsar t.ex. försvann på så sätt. Snyft!

Iris pallida `Argentea Variegata´ med Allium `His Excellency´ 
och Scabiosa japonica (Japansk vädd)

Den amerikanska hybriden 'Charming Billy'
Visserligen har jag väl en och annan kvar, men inte alls lika många som tidigare. En del av dom amerikanska hybrider jag köpt på mig dom senaste åren har också dött alldeles av sig själv. Ja, de flesta jag importerade från USA var faktiskt döda när de anlände! Av elva stycken var det endast två som överlevde resan!!

Nu var det inte odlarens fel. Absolut inte, för de var perfekt packade. Utan det var först och främst Jordbruksverket fel som behöll dem i flera veckor trots medföljande friskhetsintyg. Sen måste jag faktiskt också skylla lite på en "trädgårdsvän" som inte packade upp dem när de äntligen anlände. Hon skulle nämligen ta hand om dem eftersom jag precis då råkade vara på fastlandet! Uttrycket "ta hand om" betyder i mitt vokabulär att man packar upp dem och vattnar dem åtminstone!!
Iris 'Dark Aurea'
Båda två av de överlevande USA- importerade finns dock kvar. Den ena, 'Dark Aurea', har t.o.m. trivts så bra i en av pallkragarna att den växt till sig så pass att jag kunnat dela den ett par gånger. Blomman är naturligtvis väldigt vacker, men jag tycker att det är de mörka, nästan svarta stänglarna som gör den här sorten så vansinnigt tilltalande.
Iris 'Midnight Majesty'
Men av mina andra irisar så trivs en del alldeles förträffligt. Min `Midnight Majesty` har jag på begäran delat ett flertal gånger, så av just den irisen finns det en massa "barn" utspridda på Gotland. Det var den Iris som min väninna köpte åt mig på Zetas och då kostade den 390:- vilket stod klart och tydligt på namnremsan. Men damen i kassan tyckte tydligen att det var alldeles för dyrt för en perenn, det måste bara vara 39:-, vilket var vad hon debiterade väninnan på hennes köpkort.

Väl här med irisen - "samt en massa andra växter - var det ju inget att göra åt saken längre. Istället skrattade vi gott åt det hela och prislappen fick sitta kvar i flera år. Under årens lopp med trädgård i Älvsjö, alltså ganska nära Zetas, så hade dom nog tjänat in den summan många gånger om på mig. Dessutom känner jag den dåvarande ägaren Folke och brukade få lite udda plantor ibland, så jag tror inte att han skulle tagit alltför illa upp!


Eftersom `Midnight Majesty´ trivs så otroligt bra i min trädgård - och jag trivs precis lika bra med den - så har jag den på flera ställen. Tyvärr blev just den här hörnan uppgrävd så den här ruggen finns inte kvar, men jag har den som tur är på andra ställen.

Iris 'Caribbean Sky', en av mina andra irisfavoriter höll på att försvinna helt vid uppgrävningen, men lyckligtvis hade en pytteliten rotbit kommit med en buske som flyttades med grävskopan – och den lilla biten grävdes ner på lämplig plats och blommade faktiskt under sommaren.

Del ett av ett inlägg om iris av Susie Bloom

3 kommentarer :

 1. Väldigt trevligt med en till bloggare. Särskilt när det bloggas om iris! Det där med att plantorna blir liggande är så tråkigt, jag har varit med om det många gånger, men hur det än är så har några överlevt och de är man ju extra glad över. Du vet väl att Dark Aura klarar ett lite våtare läge? Det är en korsning mellan Iris virginica och Iris versicolor, båda är våtmarksirisar som klarar sig bra hos oss. Charming Billy (Sibirica) är verkligen charmig:-)
  Kul att läsa! /Lotta

  SvaraRadera
 2. Trevlig läsning - Tack Susie!

  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Åh vad roligt att du skrev här på bloggen Susie:) Vilka underbara irisar du visar och vilken tur att du hade flera ruggar av 'Midnight Majesty' och att du kunde rädda 'Caribbean Sky' :) Hoppas att vi får ta del av mer bilder från din trädgård:) /Monne

  SvaraRadera