fredag 4 januari 2013

Säsongens sista dagliljeblommor


i vår trädgård bjuder Hemerocallis ’Final Touch’ på.


I höstas tittade jag lite extra noga på plantan. Det var Anette som fick mig att bli nyfiken när hon i ett svar på bloggen trodde att den var en s.k. budbuilder (knoppbyggare) p.g.a den långa blomningstiden.

Nog hade hon rätt alltid. Knoppbildningen syntes tydligt på blomstjälkarna.
När frosten kommer i oktober har plantan fortfarande både knoppar och blommor. Visserligen är storleken på blommorna mindre och färgen inte lika distinkt som under sensommaren, men de finns där fräscha och fina bland allt visset och brunt.
Köpte ’Final Touch’ när vi var i USA 2005 och vid det tillfället köpte jag även en del andra dagliljor. Flera av plantorna hade en extra etikett i krukorna som det stod ’Trophytaker’ på.
Nog låter det som om de fått någon slags utmärkelse. På den här sidan verkar det som om de klarat en ’sträng’ och omfattande serie av tester för att få kallas Trophytaker men vem är det som ställer dessa krav och vad jämför man med?
Är dessa verkligen de 50 bästa dagliljorna som finns i välden?
Inlägg av Birgitta H O

9 kommentarer :

 1. Intressant läsning, har inte tänkt på att den är en budbuilder:) Ska kolla dessa extra i sommar för jag har flera "på listan":) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Vad är en "budbuilder"? Jag ser knoppbildningen på bilden men hur skiljer sig detta från en "normal" daglilja?
  /Ewa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag förstått rätt har den 'vanliga' dagliljan ett visst antal knoppar på varje stängel och när de blommat över blir det inga mer blommor. En 'budbuilder' bildar hela tiden nya knoppar. Blomningen är inte lika riklig som i början men det blir en och annan blomma som slår ut.
   Birgitta

   Radera
 3. Jag håller på att kolla upp detta med Trophytaker. Återkommer.

  SvaraRadera
 4. Hej igen.
  Nu har jag frågat mina USAvänner och Trophytaker är ett varumärke. De flesta i serien valdes ut av Daryl Apps (hybridisör) när han samarbetade med Centerton Nursery. Det är en välkänd hybridisör så kvalitén är säkert god, men de har inte fått nåt särskilt pris. Centerton har också en ny serie på gång som heter Earlybird, kanske bra plantor för oss? Tdigblommande med lång säsong. http://www.jerseyearlybird.com/

  SvaraRadera
 5. Intressant att man i försäljningsledet skapar kollektioner med dagliljor som man av något skäl anser odlingsvärda. Man kan se det som konsumentupplysning men framför allt ett smart marknadsföringsgrepp. Inte så konstigt att man förleds att tro att namnet Trophytaker är en utmärkelse.

  SvaraRadera
 6. Lite missvisande och falsk marknadsföring - tycker jag nog...

  SvaraRadera
 7. Intressant! Alltid kul att få förklaringar på saker. Väldigt missvisande faktiskt. Jag inser att min Final Touch (kommer nog från dig Birgitta) har en alldeles för skuggig plats (som mycket annat hos mig) den måste lyftas fram./Lotta

  SvaraRadera
 8. Härligt att kunna njuta av en så fin daglilja så länge.
  Monica W

  SvaraRadera