fredag 11 januari 2013

Ogräsfritt!

Gavelsidan på vår ladugård (nordost) ligger i skugga mer eller mindre hela dagen så vad skulle jag plantera där och som även kunde ”kväva” alla nässlor som kom upp (gamla hönsgården). Efter att ha grävt och rensat i x antal år och nässlorna ändå bara blev fler och fler, tog jag ett år och grävde upp en jätteplanta av Hosta sieboldiana ’Elegans',  ja det var gubben som grävde och jag tittade på.  Den delades med hjälp av såg och yxa i 11 ungefär lika stora bitar och planterades ut med 60-70 cm mellanrum.

Detta var hösten 2007 och redan i juni 2009 såg det ut så här. I augusti 2012 hade ”häcken” växt till sig så pass att den nu dolde plattorna på marken och var minst en halvmeter högre också. Kan ju tala om att det ALDRIG har kommit upp en enda nässla efter att häcken planterades. 

Vill man ha en mindre ”häck” som kant runt en rabatt eller liknande så får man tänka på hur pass breda plantorna blir som ”fullvuxna” och anpassa storleken efter ändamålet. Det finns ju väldiga variationer på storlekarna.

Inlägg av Monica H

5 kommentarer :

 1. Vilken växtkraft! Att bekämpa nässlor med hosta var något nytt. Men det blir väl lika mycket marktäckare som häck? Mycket snyggt med enhetligt grönt mot den röda väggen.

  'Elegans' är en snabbväxare även i kruka. Mycket tacksam om man vill ha något stort och grönt på en skuggig plats. Efter några år är det bara att plantera ut i rabatten. En annan förtjänst är att den tål sol rätt så bra också.

  SvaraRadera
 2. "Delades med yxa i 11 bitar". Hahaha. Ja, då var det nog dags. Här tyckte jag att det blev många när jag fick 8 rejäla klumpar av min.
  Blev riktigt snyggt!!
  Kväver den kirskål också tro. ;)

  SvaraRadera
 3. Yxa har jag aldrig använt men en gammal fogsvans är ofta användbar vid delning stora klumpar.

  Hosta kväver inte kirskål men de trivs bra tillsammans. Vågar man kan det bli riktigt snyggt när man låter kirskålens skira vita blommor sväva över funkians blad.
  /Ewa

  SvaraRadera
 4. Hmmmm Ewa, det var tråkigt. Hade varit perfekt !! Kanske snyggt om man ser det så... Men jag trivs inte med kirskål - någonstans. Dessvärre trivs den med oss...

  SvaraRadera