onsdag 26 december 2012

Hemerocallis altissima


Bloggen har fått en fråga från Hans Westerberg som undrar:

"I boken Perennials volume 2 av Roger Phillips och Martyn Rix finns det en Hemerocallis altissima som blir ca 1,5 meter. De nämner även vissa namnsorter som 'Autumn Minaret', 'Challenger' och 'Statues Que'.


Kan någon berätta för mig om det finns någon som har, helst arten eller någon av namnsorterna ?

Hemerocallis altissima Foto: Lotta Bernler
Mer om arten finns inlagt på HIH-Gruppens galleri men om själv arten finns i odling i Sverige är okänt. De sorter som beskrivs ovan 'Autumn Minaret', 'Challenger' och 'Statuesque'  klassas som hybrider av AHS och de är alla framtagna av Stout.

En del menar att altissiman inte är en egen art utan en variant av H. citrina. Den används i hybridiseringsarbetet främst för sin höjd och sin sena blomning. Tamberg är en av de hybridisörer som använt altissiman.

Att få tag på rena arter är inte helt lätt men Gaissmeyer i Tyskland har den i sitt sortiment..Många av Stouts sorter finns att köpa hos Woottens. På den internationella marknaden finns även plantskolor som säljer en sort kallad 'Altissima' men den är inte registrerad..Om det är arten eller  hybrider är svårt att veta.

Inlägg av A-C


4 kommentarer :

 1. Men oj, vilka smaskiga länkar. Eller livsfarliga. Mycket trevligt att man kan ställa frågor här, och läsa andras och få svaren. :-)

  SvaraRadera
 2. Hej Hans. Sorten Autumn Minaret borde du kunna köpa här hemma. Den är inte så ovanlig. JAg skulla gissa på Mellanmossens Perenner eller nån av oss samlare. Jag har tyvärr inga delningar av den i år, men kanske senare. Har du inte köpt av Tamberg tycker jag du skall göra det, toppenbra plantor.

  SvaraRadera
 3. Hej Hans! Som redan nämnts så har Tamberg tagit fram ett antal altissima-hybrider. Jag har ett flertal och det är mycket bra plantor för våra trädgårdar. Sorter som är väldigt bra är t ex Red Tallboy, Augustfreude och Berlin Multi. Här får du en länk till deras sida http://www.tamberg.homepage.t-online.de/
  om du vill se deras altissimahybrider så tittar du här:
  http://www.tamberg.homepage.t-online.de/homep25e.htm

  Phillips och Rix bok har bara med rätt gamla sorter. Hybridiseringsarbetet har gått framåt, jag rekommenderar att du köper några av Tambergs före att söka de äldre sorterna./ Lotta B

  SvaraRadera
 4. Hej igen! Glömde skriva att Anette (Dagliljan här ovan, hon är nog blygsam och vill inte göra reklam) brukar ha 'Notify Ground Crew' i sitt sortiment. Det är en fantastisk hög gul daglilja 1.80 meter, en citrinahybrid.
  /Lotta

  SvaraRadera