söndag 16 december 2012

Evergreen & Semi-evergreen - klarar de vårt klimat?


 Frågor & Svar

Hemerocallis


Läser på Bourdillons hemsida att vissa dagliljor är Evergreen respektive Semi-evergreen. Förstår av HIH-sidan att det handlar om hur mycket bladverket vissnar ner vintertid. 

Fråga: Klarar dessa dagliljor vårt svenska klimat? De lär ju vissna ner här men överlever plantorna?


Monica W

13 kommentarer :

 1. Hej Monica
  Jo du kan räkna med de flesta överlever. 100% kan man inte vara men nästan ;) Blommorna kan bli olika bra, alla öppnar sig inte bra i vårt kalla klimat, men det är värt att chansa. Flera av oss har redan sorter från Bourdillon så du kan kolla namnen med oss om du vill.
  MVH
  Anette

  SvaraRadera
 2. Och evergreen betyder inte automatiskt dåligt härdiga.

  SvaraRadera
 3. Håller med föregående talare;) Har själv många av båda sorterna och har aldrig haft en daglilja som inte klarat vintern.
  /Monne

  SvaraRadera
 4. Mina klarar sig också. Det enda som jag kan tycka skiljer är att de vintergröna blommar något sparsammare än övriga.

  SvaraRadera
 5. Som exempel så är en mycket vanlig sort som är Evergreen 'Joan Senior'. Och den klarar sig ju bra i hela landet. Fast jag går också oftast på att det är större möjlighet att det blir bra plantor om de är dormant./Lotta

  SvaraRadera
 6. Härdigheten är sällan problemet. Däremot kan en daglilja som vuxit i ett varmare klimat (Bourdillon-Frankrike) behöva en acklimatiseringsperiod för att ställa om sig till vår kyla. En del (även dormant)kan alltså vara lite långsamma i starten. Efter ett par år har de ställt om sig.

  SvaraRadera
 7. Var odlar du (Anonym) någonstans? Vad är härdighet för dig? För mig är det viktigt att inte bara plantorna överlever utan att de också blommar bra och att själva blomman slår ut ordentligt. Gör de inte det så betraktar jag dem som tveksamt härdiga hos mig, och jag har rätt många som inte är helt ok. Jag odlar i zon 3. /Lotta

  SvaraRadera
 8. Lotta, nu sätter du tummen på något intressant.

  Frågan handlade om överlevnad och jag menade givetvis att det sällan är problem med överlevnad. Det är lätt att sätta likhetstecken mellan överlevnad och härdighet och det tål att diskuteras.

  När man talar om härdighetsklasserna A-D så handlar det i första hand om överlevnad och växtbetingelser även utveckling av plantorna nämns.

  Jag är därför tveksam till att använda ordet härdighet för att beskriva hur väl plantorna utvecklas i vårt klimat. Å andra sidan har jag inte annat förslag på vad det bör kallas.

  För att återknyta till ursprungsfrågan; Kan man generellt säga att dormant utvecklas bättre här en semi-evergreen och evergreen? M.a o. att det är en större chanstagning med de senare två även om många blir bra.
  /A-C

  SvaraRadera
 9. Tror faktiskt att det är helt och hållet beroende på var man bor (zon) Jag har faktiskt inte märkt någon skillnad på plantorna hos mig vare sig de är darmant, semi-evergreen eller evergreen jag har å andra sidan zon 1-2 så här är det ingen fara på taket:) Kan där emot tänka mig att det kan vara sämre med utvecklingen av plantor i högre zoner men härdigheten påverkas inte i lika hög grad.
  //Monne

  SvaraRadera
 10. Tack för alla intressanta svar!
  Jag bor i zon 3 så det är lite tuffare här än hos Monne. Har beställt en semi-evergreen 'Lullaby Baby' o en evergreen 'Red Ribbons' får se vad de tycker om att blomma i mitt klimat. Kanske har jag en bra zon 3 :)
  /Monica W

  SvaraRadera
 11. Vad är då skillnaden mellan evergreen och semi-evergreen på bladen över vintern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Har sett din fråga men jag har inget svar. Hoppas någon som kan detta har lust att svara.

   Birgitta

   Radera
  2. På HIH:s hemsida hittar du svaret under rubriken Egenskaper - Övervintring - http://www.hih-gruppen.se/hemerocallis/hemerocallisklass.html

   Radera