måndag 5 november 2012

Dags att "klippa" till

Nu är det hög tid att klippa ner skägglösa irisar.
Jag brukar klippa under oktober månad. Många av de skägglösa får ett enormt bladverk som under vintern blir en tjock kletig kvävande massa. Dessutom har sorkarna en tendens att leva rövare i irisbladen om man inte klipper dem. Jag har själv problem med att jag har svårt att hinna med att klippa på våren och då är det skönt att det är gjort. Det är inte bra om de nya bladen börjar komma samtidigt som man börjar klippa.

Inlägg av Lotta B

4 kommentarer :

 1. Brukar också klippa ner mina sibiricor framför allt. Har dock inte gjort det ännu, får nog skärpa till mig och ta tag i detta snarast. /Monne

  SvaraRadera
 2. Här hemma har jag klipp ner sibiricaplantorna men på landet finns en del kvar att göra. Hoppas det dröjer innan vintern kommer :-))
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Jag höstklippte för första gången förra året och det är onekligen mycket enklare. Var först lite tveksam till att klippa när bladen ännu var gröna och att de därför skulle förlora näring men jag märkte ingen skillnad i våras.

  Med tanke på att bladen är så sega kan man undra om de har används till något praktiskt t. ex flätning?

  SvaraRadera
 4. Känns som det borde försvinna en hel del energi/näring om man klipper ner bladen gröna år efter år. Gödslar ni?Jag har aldrig klippt ner mina större ruggar Chrysographes, fast jag har bara 2, än så länge... :)
  Monica W

  SvaraRadera