fredag 30 november 2012

Att ta emot barrotade plantor

Många grossister/försäljare utomlands säljer sina plantor barrotade. Det kan ställa till problem för dem som inte har möjlighet att ta hand om plantorna om de levereras innan vår säsong har kommit igång. 


Jag brukar vilja ha hem plantorna i slutet av mars. Jag krukar upp dem och ställer dem ljust och varmt för att få rejäla plantor att plantera ut när frostrisken är över.


Hur gör man då om man inte kan ge dem ljus?

Man kan plantera dem i en stor back t.ex. (så att inte rötterna torkar) vattna lite grann och ställa backen mörkt och svalt ca + 5 grader. 

Då vårsolen börjar att lysa kan man sätta ut backen i skuggan under dagarna och in igen på kvällen för att undvika nattfrost.  Efter att  de ”åkt” in och ut i några veckor kan man låta dem stå ute även över natten. När jorden sedan börjar att ”reda sig” är det bara att plantera ut dem i rabatterna. 

Så här har jag gjort med de plantor som jag inte fick plats med under ljuset och det har fungerat bra för mig.

Inlägg av Monica Hermanson

6 kommentarer :

 1. Imponerad över mängden plantor du visar. Själv är jag tämligen glömsk och skulle inte komma ihåg att "bära in och ut".

  Hur mycket tror du man tjänar på att få leverans i mars jämfört med t ex. slutet maj? Inte hinner en marsleverans blomma första säsongen?

  SvaraRadera
 2. En del plantor (det flesta) gör faktiskt det:)/Monne

  SvaraRadera
 3. Jag brukar plantera och ställa mina under flera lager med fiberduk om det inte är alltför tidigt. Det brukar funka det med. /Lotta

  SvaraRadera
 4. Jag tar alltid hem mina på hösten. Visserligen får jag kruka upp en del om omständigheterna inte medger utplantering. Har egentligen aldrig haft problem med överlevnaden om det inte skett någon "olycka" som kraftig uppfrysning eller så.
  Vad jag vinner på detta är att de som hinner bli planterade medan temperaturen fortfarande är behaglig (runt 7-8 grader) inte sällan ger en första blomma eller två.

  SvaraRadera
 5. Skulle vara intressant att veta hur sent på hösten du får hem dina plantor och hur du förvarar dina plantor som du krukat upp över vintern? Spännande att veta hur olika eller lika vi gör:) Var bor du (zon) Du glömde skriva vem du är ( eller du kanske vill vara anonym, vilket är helt ok i så fall:))
  /Monne

  SvaraRadera
 6. De som kom senast i år kom en vecka in i November, utom ett par träpioner som kom precis i slutet av månaden.
  Några åkte ut direkt på färdigställda platser, andra krukades upp och står vind och regnskyddat i kallhus - Irisarna. Min erfarenhet säger att de inte behöver värme. Kallvintern för två år sedan förlorade jag fem stycken som ruttnade upp. Det var höstvätan i kombination med tidig kyla redan i början av Oktober som gjorde skadan.Jag hann aldrig ta in dem av den överrumplande frosten då.
  Det är sällan kyla som knäcker växter utan för blöta omständigheter. Växter jag låter stå kvar ute typ Hemerocallis står i tjockt sandlager som dränerar bra.
  Samtliga Hosta står alltid kvar ute.
  Jag köper aldrig hem växter dyrt för att förlora dem, utan är ytterst noga med att få en hög överlevnad. Det här funkar för mig.

  SvaraRadera