tisdag 23 oktober 2012

Låg iris under ung näverhägg

Frågor & Svar

Iris


Fråga: Vilken låg iris skall jag plantera under min näverhägg?

Jag vill ha en låg iris under en ung näverhägg. Drömmer om en liten låg iris, som ser lite sirlig ut. Den får gärna vara vit, gulvit eller åtminstone ljus - inte blå. Tycker det är så vackert med irisbladen också när blommorna är överblommade

Bettina Bäck

5 kommentarer :

 1. Vilken typ av iris har du tänkt dig? Germanica eller sibiricatyper? Har du väldigt torrt under trädet kanske germanicasorter passar bättre.

  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Säger som Birgitta är det torrt? Det finns många olika färger inom pumilagruppen, de är låga och fina. Vill du ha väldigt tidig blomning finns ju alltid Iris reticulata. Iris ruthenica är också en väldigt söt inte så hög Iris, med gräsliknande blad men kanske inte så lätt att få tag på. Lycka till/Monne

  SvaraRadera
 3. Min tanke var också de små skäggirisarna, de kan växa utan att det finns så mycket jord. Du kan titta på sorter på http://www.bourdillon.com/ titta under Type - Dwarf iris.
  Annars så tycker jag att läget skulle kunna passa Iris cristata bra. Det är en liten marktäckare som klarar halvskugga. Rätt lätt att få tag på, men vill du ha vita sorter så får du nog söka på nätet.
  /Lotta

  SvaraRadera
 4. Irisar vill ha sol så på längre sikt kanske du får ha något annat än iris under trädet om kronan skuggar. Jag har I. cristata under en magnolia och det fungerar bra. Den finns i en vit albaform och säljs ibland på växtmarknader.

  Jag har inga förslag på sorter i Pumilagruppen där utbudet på den svenska marknaden är tämligen begränsat. Söker du internationellt så används inte namnet Pumilagruppen så ofta utan Mini Dwarf Bearded, Standard Dwarf Bearded, barbata nana och Lilliput ger dig fler träffar.

  SvaraRadera
 5. Åh, vilka bra svar ni ger! Jag tror inte att näverhäggen kommer att skugga speciellt mycket. Tror det blir rätt mycket stam innan kronan tar vid.
  Och för häggens skull så jordförbättrade jag en hel del, och det är mycket jord i en djup ficka rakt ned i berget just där.
  Jag vet faktiskt inte vilken sort jag vill ha, det där med gräsliknande blad lät roligt. Men å andra sidan vill jag ju ha en sort som jag inte tar död på så lätt. Ska googla på era förslag, blir spännande det här!

  SvaraRadera