måndag 10 september 2012

Det tar tid att se hur de blir!

När Anette, Monne och jag var i Tyskland på Hemerocallismöte förra året så lyssnade vi på ett intressant föredrag om hur dagliljorna kan utvecklas i utseendet under de första åren. De visade bilder och det var häpnadsväckande vilka skillnader det var på blommorna. Detta är en intressant diskussion att föra, särskilt om man funderar på att registrera dagliljor. Det är ju viktrigt att se hur de blir över tid. Jag har ett antal frösådda dagliljor i trädgården, en del har jag sått själv men jag har en del som jag fått som små plantor av andra, och som blommat för första gången hos mig. Alla frösådda dagliljor hos mig har inte förändrats så här mycket, men det är ändå två rätt intressanta exempel. 

Exempel 1, frösådd planta av Annika 2005, 'Silver Veil' x okänd, blommade hos mig första gången 2007. Första bilden är från första årets blom, andra bilden är från blomningen 2009. Jag vet att det är samma planta, men det är svårt att tro:-)Exempel 2, frösådd planta av Lisa H 2007, Pure Indulgence x Big Sur, blommade första gången hos mig 2010. Bilderna är från 2010, 2011 och från i år. Den har ändrats sig mycket över dessa tre år.
 Det vore kul att höra vad nu tänker om detta, och också om andra har liknande erfarenheter.

Inlägg Lotta B

3 kommentarer :

 1. Ja, det var verkligen svårt att tro vad den översta beträffar. Den andra bildserien känner jag igen mig i.
  Helst de dubbelblommiga kan bli lite hur som helst innan de "stabiliserar" sig.
  Har massor av frösådder på gång nu. Alltid lika kul att se vad det kommer bli av dem.

  SvaraRadera
 2. Det är helt fantastiskt att samma planta kan utveckla så otroligt olika blommor från ett år till ett annat. Man blir lika förvånad varje gång fast man vet att det är så:)Det gäller att man verkligen väntar innan man bestämmer sig för att registrera någon frösådd:)

  SvaraRadera
 3. Undrar hur mycket det beror på tiden och hur mycket det beror på det aktuella vädret? Sista bilden ser ut som en kall och regnig blomdag?

  SvaraRadera