lördag 4 augusti 2012

Hemerocallis 'Lemon Bells'


Denna solfattiga sommar få man glädjas över andra solstrålar. De gula dagliljorna lyser verkligen upp mellan skurarna. Särskilt gillar jag de som har blommor med en klassisk liljeform.

Hemerocallis ’Lemon Bells’

'Lemon Bells' introducerades 1969 av den brittiske hybridisören Robert Coe. 1993 fick den en AGM – Award of Garden Merit. Ett pris som delas ut av The Royal Horticultural Society (RHS) till namnsorter som efter provodling ansetts ha odlingsvärda egenskaper.

Men så var det det här med växtbeskrivningar. ’Lemon Bells’ lyser hos mig vackert ”solgul” med brunaktiga teckningar på kronbladens baksida. RHS anger i sin AGM-beskrivning att blomman är 10 cm i diameter och deep lemon yellow.  AHS-databas däremot anger den som 6,5 cm och orange yellow. Citrongul kan jag gå med på och 10 cm stämmer  men hur ska man veta vem man skall lita på? 

Kan det finnas flera kloner i omlopp? Finns det någon som odlar den "lilla" 'Lemon Bells'?

Inlägg av: A-C Carlson

2 kommentarer :

  1. Tycker också att det där är svårt , lite som "Hoola Bandoola Band's" låt "Vem kan man lita på" :) Brukar gå efter AHS eller Tinker's Gardens Daylily Database de är nog de som är mest tillförlitliga:)/Monne

    SvaraRadera
  2. Det där är jättesvårt. Det verkar ju också som om dagliljorna kanske utvecklas lite olika på olika ställen. Det kan ju vara väldigt olika med blomtid, och färg t ex. Dessutom tror jag att man kanske inte alltid är (och har varit) så noga när man namnsätter en namnlös daglilja man har utan tycker den är lik någon. Risken blir då att det cirkulerar många olika med samma namn.
    Jag har precis det här problemet med 'Prairie Moonlight' som jag har. Tycker den stämmer helt ok på alla sätt utom storleken på blomman. Lotta B

    SvaraRadera